Vijesti / Regija

Dunavski alasi kidaju svoje mreže na Wehrmachtovom avionu i tenkovima

Dunavski alasi kidaju svoje mreže na Wehrmachtovom avionu i tenkovima

Jučer u 11 sati vodostaj Dunava kod Batine iznosio je plus 42 centimetra, desetak manje nego dan ranije, a sudeći prema prognozama naših sjevernih susjeda, tijekom vikenda mogao bi opasti daljnjih 10-ak centimetara.

Stari Batinarci prisjećaju se kako ne pamte kada je ovako nizak vodostaj bio u svibnju. S druge, pak, strane, svibanjske i lipanjske vode sjećaju se i mlađi stanovnici, posebice vlasnici vikendica na Zelenom otoku.

- Godinama se pribojavamo prvosvibanjske proslave uz Dunav, jer je rijeka uvijek prijetila poplavom - kaže Ivo Ratkajac, vlasnik jedne od zelenootočkih vikendica, pokazujući na kamen za koji se ne sjeća da se u svibnju vidio s obale. Dokaz njegovim tvrdnjama može se iščitati i prema dijagramu prosječne visine Dunava u ovo doba godine, koja od trenutačne razine odstupa za približno 300 centimetara. Niska svibanjska voda, tvrde ribiči, ne odgovara ni ribljim vrstama koje su u mrijestu. Stanovnici Batine još uvijek se sjećaju kolovoza 2003. godine kada se Dunav spustio nešto niže, pokazavši pri tome dio svojih tajni koje čuva od Batinske bitke, odigrane u studenome 1944. godine. Podsjetimo, samo pedesetak metara od samog središta Batine, na mjestu gdje je nekada prometovala kompa i spajala dvije obale, prije osam godina "izronio" je cijeli prednji trap njemačkog vojnog džipa, dok se golim okom na površini mogao vidjeti vojni kamion.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Sudeći prema prognozama, Dunav se neće spustiti ispod nule, pa neće isplivati ni ostaci oruđa i oružja iz Drugog svjetskog rata, priča nekadašnji dunavski alas Đuro Molnar, dodavši kako rijeka čuva još mnoge tajne. Siguran je, naime, da su kod carine, uz lijevu dunavsku obalu, potopljena dva tenka, dok se na dnu rijeke kod Baračke "smjestio" jedan njemački avion.

 "Mnogi ribari su na njega pokidali svoje mreže, a među njima sam bio i ja", prisjeća se Molnar.

Tekst: Ivica Getto (Glas Slavonije)

RONIOCI 2003. VADILI STRELJIVO

Molnar se prisjeća kako su mu o pontonskom mostu iz 1944. godine i bombardiranju pričali njegovi roditelji. Mještani se sjećaju kako su 2003. ronioci na obalu iznijeli mnoštvo streljiva, bačvu za gorivo, metalni kanister s jasno uočljivim "Wermachtovim" natpisom i slične predmete.

Dunav kod Vukovara 75 cm

VUKOVAR - Dunav pada danima, a kod Vukovara gubi desetak centimetara dnevno. Otkrivaju se s obje strane dijelovi obale koji se ne viđaju baš često, a do rijeke više se ne može stepenicama, jer je razina dosta ispod njihovog kraja. Velik je to kontrast u odnosu na razinu od samo prije pet mjeseci, kad su nasipi štitili Otok sportova i druge niže dijelova grada od poplave. Umjesto tadašnjih preko 600 centimetara, vodostaj Dunava sada je pao na samo 75. Naravno, i tako nizak, Dunav je i dalje impozantna rijeka. (I.Č.)


Izdvojeno

Reci što misliš!