U prvih 6 mjeseci ove godine u Baranji 20% više dolazaka i noćenja

U prvih 6 mjeseci ove godine u Baranji 20% više dolazaka i noćenja

I dok gotovo svakodnevno slušamo o odličnim turističkim rezultatima na moru, ni oni na kontinentu nisu za zanemariti. Zahvaljujući svojoj prirodnoj ljepoti, prepoznatljivoj gastronomskoj ponudi i sve raznovrsnijim sadržajima Baranja je jedan od kontinentalnih bisera koji se može pohvaliti sve boljim turističkim pokazateljima. U prvih 6 mjeseci baranjska Turistička zajednica bilježi povećanje broja dolazaka i noćenja za oko 20 posto, u odnosu na isti periodu prošle godine.

U prvoj polovici godine u Baranji je noćilo gotovo 7.000 gostiju. U to nisu pribrojani podaci Turističke zajednice Bilje tako da je taj broj znatno veći. S takvim rezultatom u Turističkoj zajednici Baranje su zadovoljni. Svjesni su, kažu, da je to destinacija u kojoj se za razliku od mora turisti zadržavaju kraće, uglavnom do 3 dana. Zamjetan je porast dolazaka domaćih gostiju, a nešto se povećao i broj stranih.

"Osim ovih naših stalnih tržišta koja su već prepoznala Baranju ove godine vidimo veći broj Francuza, a radimo neke predradnje za jesen i za nagodinu da se otvorimo prema istočnom tržištu prema Kini, Rusiji, Japanu i tako dalje“ - kaže Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

Turisti u Baranji, ističe Perkušić, najviše uživaju u prirodnim ljepotama, a tu je i neizostavna bogata gastro i eno ponuda. No sve se više posjećuju i razne kulturno-zabavne manifestacije.

"Mi u Turističkoj zajednici sa svim udrugama i organizatorima pokušavamo raditi što veći broj kvalitetnih festivala kako bi na taj način privukli što više gostiju. I ovaj TardaFest sljedećeg vikenda će se održati po prvi puta i nadamo se da će postati tradicionalan, uz klasični Gator festival, Vinski maraton, Slamu. Nadam se da ćemo s ovim festivalom otvoriti novu ponudu jer ovo je kraj ljeta.

TardaFest inače, tematski se veže na 16. stoljeće, na nasljeđe Osmanlijskog carstva i čuveni Sulejmanov most koji je povezivao Osijek i Dardu. Stoga je, najavljuje Perkušić, u planu izgradnja tematskog parka Sulejmana Veličanstvenog.

"Baranja vapi za ulaganjima. Trenutni broj kapaciteta je sasvim dovoljan, trenutno, međutim ako budemo u tom nekom smjeru porasta, ako uzmemo da smo prošle godine imali prast od 20-ak posto i ove godine na osnovu prvih 6 mjeseci, a nama je u principu najjači 9., 10. i 11. mjesec mislim da ćemo i ove godine ostati na razini. Moj je posao da budem pozitivan i da privlačimo investitore, a u prvih 6 mjeseci na broj upita pogotovo iz Engleske i Rusije za ulaganjem mislim da nas čeka svjetlija budućnost u turizmu“ - zaključuje Perkušić.

Predviđanja su svijetla već za bližu budućnost. Kako sada stvari stoje, do kraja godine Baranja bi mogla imati oko čak 40.000 noćenja.

Izvor: Republika.eu/STV
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja