Vijesti / Regija

Baranja ruši rekorde po broju turista

Baranja ruši rekorde po broju turista

Da kontinentalni dio Hrvatske i te kako ima udjela u ukupnom povećanju broja “proljetnih” noćenja domaćih, a još više inozemnih, turista na području Hrvatske dokazuje i Baranja i njezinih 600-tinjak prijavljenih ležajeva. Svi baranjski turistički djelatnici, naime, složni su u tvrdnji da su ovogodišnji uskrsni blagdani potukli sve rekorde što se noćenja i dolazaka u Baranju tiče.

- Podaci još uvijek nisu ažurirani, ali nakon usmenih kontakata s većinom vlasnika seljačkih obiteljskih gospodarstava i ostalih smještajnih kapaciteta sa sigurnošću mogu reći da nikada nije bilo više gostiju - zaključuje direktor TZ Baranje Nenad Bračun, naglašavajući kako je nekolilo razloga zbog čega je tome tako.

U prvom redu riječ je o odličnoj promociji kontinentalnog turizma, koju, bez lažne skromnosti, tvrdi, na raznim poljima provodi Turistička zajednica Baranje. Ništa manje značajna je i visoka kvaliteta usluga, autohtonost, gastromanifestacije, te ostali elementi važni za privlačenje gostiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Bitno je pratiti svjetske trendove i kontinuirano raditi na poboljšanju usluge, što se događa upravo u Baranji. Sve je više zagovornika teorije da seoski turizam sprječava i ublažava stres, a to se lako može zaključiti i prema broju dolazaka - podvlači Bračun.

Struktura posjetitelja je šarolika, a u Baranju stižu iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Tako je, primjerice, pozornost posjetitelja karanačkog proljetnog vašara privukla skupina Japanaca, koja je s oduševljenjem degustirala baranjske specijalitete i “zauzela položaj” u šatoru Baranjske kuće. Smješteni su bili na Salašu Ipša, kod Čeminca. “Uživali su u domaćoj hrani, vinu i izletima”, priča vlasnica Andrea Ipša, potvrđujući prebukiranost smještajnih kapaciteta do sredine svibnja. Osim Japanaca, na salašu su boravili, ili će u svibnju boraviti Francuzi, Zagrepčani, Istrijani i Sarajlije.

Slične priče čuli smo i od ostalih baranjskih turističkih djelatnika, koji su tih dana, uz domaće, ugostili Engleze, Dance, Španjolce.

Zadovoljni i u Kopačkom ritu

Ako se po jutru dan poznaje, kaže Bračun, ova će godina srušiti rekorde prema broju noćenja. Dakako, dodaje, treba se nadati i izostanku poplava, odnosno bombastičnih vijesti o njima, što se najbolje pokazalo prošle godine kada su nepotrebno otkazani brojni dolasci u Baranju. Važno je istaknuti da su brojem posjeta tijekom uskrsnih praznika i te kako zadovoljni u baranjskom biseru prirode, Kopačkom ritu.

 

Ivica GETTO (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!