Vijesti / Regija

Kulen i vino hrvatski šampioni

Kulen i vino hrvatski šampioni

Graševina Vina Belje berbe 2006. proglašena je šampionom odležanih graševina na ovogodišnjem Festivalu graševine u Kutjevu potvrdivši tako još jednom epitet „najtrofejnije graševine“ u Hrvatskoj.

U jakoj konkurenciji 120 uzoraka graševina najpoznatijih hrvatskih vinarija, Vina Belje su osim šampionske titule za graševinu osvojila još trinaest nagrada - zlato, srebro i broncu za graševinu, merlot, frankovku i chardonnay.

„Izuzetno smo sretni što smo ove godine osvojili šampionsku titulu za odležane graševine i pokazali da graševina kao sorta ima odličan potencijal sazrijevanja u boci. Riječ je o jednoj od naših najtrofejnijih berbi koja je već odnijela šampionsku titulu za mlade graševine upravo ovdje na Festivalu u Kutjevu “, izjavila je Suzana Zovko, glavni enolog Vina Belje.

Sudjelovanjem na brojnim europskim natjecanjima i izložbama graševina Vina Belje priskrbila je pregršt zlatnih i srebrnih medalja te bila uvrštena među posebno preporučena vina. Na nedavno održanom Gator festu, festivalu dobrog vina u Baranji, vrhunska graševina Vina Belje 2015. okrunjena je također zlatom, a u 2016. godini osim s hrvatskih natjecanja, medalje nosi i s natjecanja u Londonu (International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards) i Bruxellesu (Monde Selection).

Ovo iznimno vino izražajne žute boje sa zelenkastim tonovima nastalo je od pomno odabranog i ručno branoga grožđa s nekoliko najboljih lokacija u beljskim vinogradima.

Vrhunska graševina zavodi mirisom, punoćom okusa i svježinom, a njena aromatska slojevitost očituje se ispreplitanjem voćnih aroma zelenih jabuka, mandarina, grejpa, s cvjetnim notama. Mirisna voćno-cvjetna impresija nastavlja se i u ustima uz puno tijelo, naglašenu mineralnost i kiseline te bademastom gorčinom na završetku.

U potpunosti univerzalna, ova vrhunska graševina ohlađena na 12°C odlično će se sljubiti s jelima od tjestenine, bijelo meso peradi, bijelu ribu i zrele sireve.

Baranjski kulen Belje osvojio zlatnu medalju na najvećoj hrvatskoj kulenijadi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Baranjski kulen još jednom je potvrdio svoju iznimnu kvalitetu osvajanjem zlatne medalje na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku, u Baranji. Riječ je o tradicionalnim Danima kulena/kulina koji iz godine u godinu okupljaju sve veći broj proizvođača pa je tako ove godine prijavljeno 124 natjecatelja po čemu je baranjska Kulinijada najveća manifestacija ocjenjivanja kulena u Hrvatskoj.

Baranjski kulen je proizvod zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije koji se tradicionalno proizvodi u Baranji već više od stotinu godina i kao takav je prava hrvatska gastro ikona. Proizvodi se od najboljih dijelova svinjskog mesa i birane crvene mljevene paprike prema strogo definiranoj specifikaciji prema kojoj je proizvod zaštićen. Riječ je o ručnoj proizvodnji u kojoj se svaki proizvod ručno puni i dimi na bukovom drvetu nakon čega slijede zrenje u trajanju od minimalno 3 mjeseca.

Belje kao najveći proizvođač jamči standardnu vrhunsku kvalitetu svakog Baranjskog kulena, a s obzirom da je uzorak ocjenjivan na Kulinijadi iz redovne proizvodnje s pravom možemo reći da svaki Baranjski kulen Belja zaslužuje zlatnu medalju za kvalitetu.

  

   


Izdvojeno

Reci što misliš!