Kulen i vino hrvatski šampioni

Kulen i vino hrvatski šampioni

Belje Baranjski Kulen

Graševina Vina Belje berbe 2006. proglašena je šampionom odležanih graševina na ovogodišnjem Festivalu graševine u Kutjevu potvrdivši tako još jednom epitet „najtrofejnije graševine“ u Hrvatskoj.

U jakoj konkurenciji 120 uzoraka graševina najpoznatijih hrvatskih vinarija, Vina Belje su osim šampionske titule za graševinu osvojila još trinaest nagrada - zlato, srebro i broncu za graševinu, merlot, frankovku i chardonnay.

„Izuzetno smo sretni što smo ove godine osvojili šampionsku titulu za odležane graševine i pokazali da graševina kao sorta ima odličan potencijal sazrijevanja u boci. Riječ je o jednoj od naših najtrofejnijih berbi koja je već odnijela šampionsku titulu za mlade graševine upravo ovdje na Festivalu u Kutjevu “, izjavila je Suzana Zovko, glavni enolog Vina Belje.

Sudjelovanjem na brojnim europskim natjecanjima i izložbama graševina Vina Belje priskrbila je pregršt zlatnih i srebrnih medalja te bila uvrštena među posebno preporučena vina. Na nedavno održanom Gator festu, festivalu dobrog vina u Baranji, vrhunska graševina Vina Belje 2015. okrunjena je također zlatom, a u 2016. godini osim s hrvatskih natjecanja, medalje nosi i s natjecanja u Londonu (International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards) i Bruxellesu (Monde Selection).

Ovo iznimno vino izražajne žute boje sa zelenkastim tonovima nastalo je od pomno odabranog i ručno branoga grožđa s nekoliko najboljih lokacija u beljskim vinogradima.

Vrhunska graševina zavodi mirisom, punoćom okusa i svježinom, a njena aromatska slojevitost očituje se ispreplitanjem voćnih aroma zelenih jabuka, mandarina, grejpa, s cvjetnim notama. Mirisna voćno-cvjetna impresija nastavlja se i u ustima uz puno tijelo, naglašenu mineralnost i kiseline te bademastom gorčinom na završetku.

U potpunosti univerzalna, ova vrhunska graševina ohlađena na 12°C odlično će se sljubiti s jelima od tjestenine, bijelo meso peradi, bijelu ribu i zrele sireve.

Baranjski kulen Belje osvojio zlatnu medalju na najvećoj hrvatskoj kulenijadi

Baranjski kulen još jednom je potvrdio svoju iznimnu kvalitetu osvajanjem zlatne medalje na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku, u Baranji. Riječ je o tradicionalnim Danima kulena/kulina koji iz godine u godinu okupljaju sve veći broj proizvođača pa je tako ove godine prijavljeno 124 natjecatelja po čemu je baranjska Kulinijada najveća manifestacija ocjenjivanja kulena u Hrvatskoj.

Baranjski kulen je proizvod zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije koji se tradicionalno proizvodi u Baranji već više od stotinu godina i kao takav je prava hrvatska gastro ikona. Proizvodi se od najboljih dijelova svinjskog mesa i birane crvene mljevene paprike prema strogo definiranoj specifikaciji prema kojoj je proizvod zaštićen. Riječ je o ručnoj proizvodnji u kojoj se svaki proizvod ručno puni i dimi na bukovom drvetu nakon čega slijede zrenje u trajanju od minimalno 3 mjeseca.

Belje kao najveći proizvođač jamči standardnu vrhunsku kvalitetu svakog Baranjskog kulena, a s obzirom da je uzorak ocjenjivan na Kulinijadi iz redovne proizvodnje s pravom možemo reći da svaki Baranjski kulen Belja zaslužuje zlatnu medalju za kvalitetu.

  

   
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr