Vijesti / Regija

U Zlatnoj Gredi otvoren prvi adrenalinski park u istočnoj Hrvatskoj

U Zlatnoj Gredi otvoren prvi adrenalinski park u istočnoj Hrvatskoj

Baranja je bogatija za novi turističko-rekreacijski sadržaj. U Eko centru Zlatna Greda otvoren je prvi adrenalinski park u ovome dijelu Hrvatske. Riječ je o projektu vrijednom više od 35 tisuća eura, financiranom sredstvima EU fondova - prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske te Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Još jedan veliki dan za Udrugu za zaštitu prirode i okoliša «Zeleni Osijek» i Eko centar Zlatna Greda, koji službenim otvaranjem vrata novoga adrenalinskoga parka, ispisuje novu stranicu svoje povijesti. Sve je prigodno organizirano u povodu Dana zaštite prirode i biološke raznolikosti.

"Ovo je drugi u nizu vikenda, koji je veliki za nas. Prošli vikend smo otvorili ovo naše izletište, danas otvaramo adrenalinski park, na čijem smo opremanju radili dvije godine. Ovo je prvi i jedini za sada adrenalinski park istočno od Zagreba, prvi u Slavoniji, i za sada jedini adrenalinski turistički sadržaj, znači, u Slavoniji i Baranji. Za sad je veliki interes ljudi za ovo. Učenici osnovnih škola su već prolazili neke razine adrenalinskog parka, no ono što je zanimljivo danas ćemo po prvi puta otvoriti zip-line, koji je na 10 metara visine i 100 metara dužine i ovu gornju razinu adrenalinskog parka, koja je na 8 metara", rekao je Jasmin Sadiković, voditelj Eko centra Zlatna Greda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čast je pripala hrabrome timu, u kojem su se okupili predstavnici lokalne i županijske vlasti, društvenoga života i  turističke zajednice. Prvo je sva pozornost bila usmjerena na sigurnosnu opremu, zatim malo instrukcija, pa zajedničko fotografiranje - a onda akcija. Prvi je poziciju na startnoj, desetmetara visokoj platformi, zauzeo općinski načelnik Bilja, i uspješno se spustio.

"Osjećaj je fantastičan, sad čekam da svi prođu, pa da ponovim, još jednom da se spustim. Zaista je to nešto što je prekrasno i pozivam zaista sve, tko imalo ima hrabrosti, a i oni koji nemaju, jer je zaista toliko sigurno, da dođu, da iskušaju ovo novo iskustvo i da mi, evo, zaista, kao Općina Bilje, Zlatna Greda, budemo destinacija koja je prepoznata i po tome", kazao je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

andrelaniski park1

Oduševljenje i među ostalim članovima tima. Drugi se niz sto metara dugu sajlu spustio osječko-baranjski dožupan.

"Jedan sadržaj kojega do sada nismo imali na području Osječko-baranjske županije, dakle u Eko centru Zlatna Greda ovaj adrenalinski park, koji zaista nudi nešto novo i na taj način obogaćuje turističku ponudu naše OBŽ. Zasigurno da će to utjecati i na broj posjetitelja ovdje i da će se ovo ucrtati u kartu turističkih destinacija na području naše županije. Pozivam sve željne adrenalina, ali i obitelji s djecom da dođu ovdje uživati u svemu što nudi Eko centar Zlatna Greda", poručio je Dragan Vulin, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Pored adrenalinskog parka nudimo i gastronomsku ponudu, znači imamo restoran, smještajne kapacitete, kanue, pješačke staze, najam bicikala, jahanje, škole u prirodi, izletište, dakle čitav niz je sadržaja, otvoreni smo svaki dan, a posebno smo otvoreni vikendom, dodaju iz Eko centra.

Sam adrenalinski park sastoji se od mini parka za najmlađe, niže razine velikog adrenalinskog parka na 3 metra visine i visoke osammetarske razine te umjetne stijene za penjanje.

Ovakvi parkovi u svijetu su prepoznati kao poligoni za razvoj motoričkih sposobnosti, izgradnju timskoga duha i zabavu na otvorenom.

Po infrastrukturi i opremi, kažu domaćini, ovaj je adrenalinski park konkurentan s bilo kojim u svijetu i Hrvatskoj, a po cijeni za sada najjeftiniji – od početnih 30 kuna do 120, koliko košta kompletan program adrenalinskoga parka.

Tekst: Republika.eu/STV
Foto: Eko centar Zlatna Greda FB

 


Izdvojeno

Reci što misliš!