Vijesti / Regija

Odobreno tretiranje komaraca i na rubnim dijelovima Kopačkog rita

Odobreno tretiranje komaraca i na rubnim dijelovima Kopačkog rita

Ministarstvo zaštite prirode i okoliša Republike Hrvatske dopustit će larvicidno tretiranje komaraca na rubnim dijelovima Parka prirode Kopačkog rita, a u borbu protiv komaraca uključio se i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U povodu rješenja Ministarstva zaštite prirode i okoliša Republike Hrvatske na temelju kojega se dopušta larvicidno tretiranje komaraca na rubnim dijelovima Parka prirode Kopačkog rita, sastanak su danas održali predstavnici Grada Osijeka, Hvatskog zavoda za javno zdravstvo, Odjelom za biologiju osječkog sveučilišta i tvrtki koje će provoditi tretman. Na sastanku su predstavili projekt testnih larvicidnih tretmana u Parku prirode Kopački rit koji je ekološki najprihvatljivija biološka kontrola komaraca.

Pročelnik Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Endrih Merdić je napomenuo kako su uključivanjem Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske zadovoljni, no napomenuo i kako će zatražiti i dopuštenje za tretiranje još većega područja Kopačkoga rita: "Ta dozvola ne pokriva cijelo područje koje smo htjeli, tako da ćemo tražiti tretiranje i unutar zaštićenog područja posebnog zoološkog rezervata Kopačkoga rita jer je ono udaljeno manje od kilometar od rubnog dijela grada." - rekao je Merdić i dodao za takve tretmaneo zadovoljavaju sve standarde zaštite okoliša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U ovogodišnju borbu protiv komaraca, kao koordinativno tijelo uključio i Zavod za javno zdravstvo kako bi se postigli maksimalni učinci, a pomoći će i preparatima kojima će se tretirati komarci." - napomenuo je voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Vedran Poljak.

Ministarstvo je dopuštenje izdalo kao reakciju na zamolbu gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića i Osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića koju su zajednički uputili Vladi Republike Hrvatske, da se osnuje Povjerenstvo za kontrolu najezde komaraca.

Gradonačelnik je napomenuo kako je cilj Osijek kroz nekoliko sljedećih godina učiniti gradom bez komaraca, no dodao kako se, bez obzira na novi Ekspertni sustav Grada, Županije, a sada i Vlade, komaraca nećemo moći riješiti i bez pomoći sugrađana. Dodao je kako je iznimno važna edukacija stanovništva koje značajno može smanjiti brojnost komaraca svojim odgovornim ponašanjem na način da svoj okoliš održavaju čistim te da redovito prazne sve posude s vodom i uklone nepotrebne predmete iz okoliša u kojima se može zadržavati voda. Na kraju je još jednom napomenuo kako je važno zapamtiti da bez stajaće vode nema komaraca.

Tekst: Radio Osijek

   

 


Izdvojeno

Reci što misliš!