I službeno potvrđeno: Umjesto autoceste, kroz Baranju samo brza cesta

I službeno potvrđeno: Umjesto autoceste, kroz Baranju samo brza cesta

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i službeno je stigla potvrda da će se na cestovnom koridoru 5C kroz Baranju umjesto autoceste punom profilu (šesterotračne), graditi dvosmjerna ili tzv. brza cesta, koja će biti dograđena u auto cestu u punom profilu tek kada se za to steknu uvjeti - odgovarajući promet i financijska sredstva za gradnju.

- Za dionicu autoceste Beli Manastir – Osijek 2009. godine ishođena je građevinska dozvola za puni profil autoceste. S obzirom na stanje prometa na izgrađenim dionicama autoceste od Osijeka do čvora Sredanci (A3) i financijsku situaciju, izrađena je projektna dokumentacija za faznu gradnju autoceste te je ishođena izmjena građevinske dozvole tijekom 2015. godine. Fazna gradnja autoceste podrazumijeva gradnju jednog kolnika (dvosmjeran promet) od Belog Manastira do mosta Drava te punog profila autoceste od mosta Drava do čvora Osijek. Također se planira fazna gradnja granične dionice autoceste od granice s Mađarskom do Belog Manastira. Dogradnja u puni profil autoceste izvodit će se kad dođe do povećanja prometa, potvrdili su iz Ministarstva na upit Glasa Slavonije.

Kada će biti građena druga faza autoceste do punog profila, može se samo pretpostaviti i ona će sigurno najvećim dijelom ovisiti o završetku gradnje autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu.

U Ministarstvu navode kako je za poddionicu autoceste od Belog Manastira do mosta Drava izrađena projektna dokumentacija, ishođena građevinska dozvola za faznu gradnju, provedeni su pripremni radovi (sječa šume, izmještanje instalacija) dok je otkup zemljišta u završnoj fazi.

Procijenjena vrijednost gradnje prve faze autoceste (jednog kolnika za dvosmjeran promet) od mosta Drava do mađarske granice, prema podacima Ministarstva iznosi 520 milijuna kuna.

Do polovice ove godine na Dravi će biti završena gradnja mosta koji je u punom profilu autoceste. Upravo u to vrijeme, u suradnji s investitorima iz BiH, počet će gradnja mosta na Savi kod Svilaj

Izvor: Glas Slavonije

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja