Vijesti / Regija

Baranjski poduzetnici žele potpore za kupnju strojeva i opreme, obrazovanje i smanjenje administrativnih prepreka

Baranjski poduzetnici žele potpore za kupnju strojeva i opreme, obrazovanje i smanjenje administrativnih prepreka

Grad Beli Manastir i Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira proveli su istraživanje razvojnih potreba obrtnika i poduzetnika na području Baranje, ali i cijele Osječko-baranjske županije. Ovo je prvi puta da tijela javne vlasti na lokalnoj razini zajedno sa svojom agencijom zaduženom za razvoj pitaju gospodarstvo što im treba i s čime na terenu imaju problem i da na rezultatima tih odgovora žele kreirati svoje razvojne mjere.

Kad su rezultati u pitanju, istraživanje je poslano na e-mail adrese preko 1.300 obrtnika i poduzetnika, a oni se slažu u sljedećem:

- Nema dovoljnog broja mjera za poticanje rasta i razvoja poduzetništva što je prepreka razvoju tvrtki, a najveća prepreka je pak ona administrativna.
- Poduzetnici za svoj razvoj trebaju ured ili halu, a obrtnici ured ili prostor za privremeni boravak sa brzim internetom (op.a. coworking space).
- Poduzetnicima nedostaje brzi Internet kao preduvjet za širenje poslovanja, a obrtnicima preduvjeti u vidu plina, vode, kanalizacije i brzog interneta.
- Obrtnici i poduzetnici smatraju kako su im potrebni financijski poticaji za obrazovanje (prekvalifikaciju) radne snage i trening centri.
- Najveći postotak poduzetnika treba sufinanciranje kupnje strojeva i opreme kao poticaj njihovom rastu i razvoju, dok obrtnici trebaju poticaj za zapošljavanje na prvom mjestu.

Zanimljiv je i rezultat kako je 82,4% poduzetnika i 100% obrtnika izjavilo da im treba stručna pomoć pri dostizanju poslovnih planova, ali i u vidu pripreme i provedbe projekata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istraživanje je provedeno uz pomoć Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek, a puni rezultati dostupni su na web stranici Baranjske razvojne agencije Grada Belog Manastira.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!