Baranjska ograda smrti

Baranjska ograda smrti

zica granica1

Naš portal je još u listopadu prošle godine pisao o učestalim stradavanjima divljači u žilet žici na mađarskoj granici, a  situacija se,  nažalost, do danas nije promijenila.

Tako specijalizirani lovački časopis „Dobra kob“ u svom siječanjskom broju donosi reportažu iz Luča, baranjskog mjesta uz samu granicu s Mađarskom gdje su snimili fotografiju srne koja je u mukama uginula u žici.

Predsjednik Lovačkog društva „Vidra“ Luč, Mihajlo Sekereš,  kaže kako su čim je ograda postavljena baranjski lovci  upozoravali da će dolaziti do ovakvih sporadičnih ugibanja divljači.  U žilet žicu, koja se nalazi svega 20-ak metara od njihova lovačkog doma, uplelo se već nekoliko grla divljači te u stravičnim mukama uginulo, a ukoliko divljač i preživi, tada ranjena postaje lak plijen grabežljivcima.

- Smatram da bi nadležne institucije trebale vršiti veći pritisak na Mađarsku vladu tražeći da uklone ogradu ili barem pred žicu postave neku zaštitu u vidu električnih pastira ili repelenata, rekao je Sekereš.

Autor članka, mag.ing. lovstva, Goran Andrašević, napominje kako su posljedice koje će ova ograda imati za divljač daleko veće od sporadičnog ugibanja.

- Razbijena je populacija ritskog jelena, koja je  svakodnevno prelazila iz Mađarske u Hrvatsku  i obratno, ponekad u krdima s više od tisuću grla, te su joj naprasno zapriječeni stoljetni migracijski putovi. Populacija će izgubiti kvalitetno stanište, tj.  ispašu koju je imala na poljima na hrvatskoj strani Baranje. Za vjerovati je kako će doći i do opadanja kvalitete trofeja jelenske divljači, budući da neće moći dolaziti do slobodnog parenja s najjačim primjercima, a moguće je i povećanje parenja u srodstvu čime bi se narušila genetika populacije ritskog jelena, stoga ovu situaciju slobodno možemo nazvati ekocidom kojeg se pod hitno mora zaustaviti, zaključuje Andrašević.

zica granica1

Krajem prosinca,  u vijećnici Osječko-baranjske županije održan je sastanak između predstavnika Županije i Lovačkog saveza OBŽ zbog izrade stručne podloge  „Utjecaj postavljene žičane ograde na granici Hrvatske i Mađarske na lovno gospodarenje u Osječko-baranjskoj županiji“. Predsjednik LS OBŽ , Zlatko Stolnik, rekao je kako je što prije potrebno istražiti procjene šteta na divljači vezano za ozljeđivanje na samoj žici, kao i posljedica (šteta) u staništima zbog narušavanja prirodne ravnoteže divljači.

Županija je odobrila sredstva za izradu stručne podloge, a dogovorene je kako će istu izraditi  Hrvatsko akademsko lovačko društvo  „Josip Juraj Strossmayer“ iz Osijeka.

Tekst: SIB.hr/ Dobra kob
Foto: Goran Andrašević (Dobra Kob)

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja