Vijesti / Regija

U Batini nude dvije kuće po cijeni jedne

U Batini nude dvije kuće po cijeni jedne

Kriza je učinila svoje. Kupaca vikendica i ostalih nekretnina sve ja manje, dok je ponuda iz dana u dan veća. Sukladno globalnoj situaciji, sve je više vlasnika koji su prisiljeni sniziti cijene koje su, još uvijek, nerazmjerne domaćem tržištu.

- Cijene nekretnina padaju na svjetskom i domaćem tržištu. Osnovni su razlozi kriza i nepovoljni krediti. Ljude je strah, teško se odlučuju na zaduživanje ako su uopće kreditno sposobni, pa je i prodaja opala - tvrdi Boško Lečić, stručni suradnik u Agenciji za prodaju nekretnina Gea iz Belog Manastira, naglašavajući da će cijene sigurno i nadalje padati. Smatra da će svi koji nekretninu misle brzo prodati morati razmišljati o nižim cijenama.

- Sve je više onih koji dolaze i mijenjaju ponudu na način da cijene vikendica i ostalih nekretnina spuštaju deset po deset posto jer ih ne mogu prodati
- kaže, naglašavajući kako je najveći promet nekretnina na području Baranje bio između 1998. i 2000. godine, nakon čega su cijene naglo porasle. Premda je trend snižavanja cijena sve prisutniji, dio vlasnika vikendica još uvijek misli da ih može prodati po cijenama otprije tri-četiri godine, što će se vrlo brzo pokazati nemogućom misijom, iako postoje izuzetci. Sve skupa, dodaje Lečić, dovelo je do toga da je u prvom kvartalu ove godine promet na razini trećine onoga otprije nekoliko godina. Kako sada, tako i onda, na kupnju su se najmanje odlučivali Baranjci, a više Osječani ili ljudi iz drugih krajeva.

O sve većoj ponudi vikendica svjedoče i oglasnici. Najviše ih je ponuđeno na području Batine po cijenama koje se kreću od desetak pa do 50.000 eura, dakako u ovisnosti o veličini i položaju, odnosno okružju. Nešto niže cijene imaju nekretnine u Zmajevcu, Gajiću ili Dražu. Zbog hitnosti ili nekog drugog razloga, pozornost je privukao oglas vlasnika koji za 25.000 eura u Batini prodaje dvije vikendice po cijeni jedne, uz napomenu da je jedna atraktivna, s vinogradom i voćnjakom na placu veličine 2.500 četvornih metara.

TRAŽE SE STARE KUĆE U OPĆINSKIM SREDIŠTIMA

“Ukusi su različiti, a i pojam vikendica različito se tumači. U ponudi imamo vikendice čija se cijena kreće od 10.000 do 20.000 eura, useljive uz malo ulaganja, ali i one između 20.000 i 40.000 eura”, kaže Boško Lečić, dodajući kako je nešto veća potražnja, ako se tako može nazvati, za starim kućama u općinskim središtima. Uz niže cijene, zaključuje, trgovati bi se moglo, ali nedostatak novca očito je učinio svoje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: I.Getto / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!