Vijesti / Regija

Obnovljeni eko centar Zlatna greda s novim sadržajima čeka proljeće

Obnovljeni eko centar Zlatna greda s novim sadržajima čeka proljeće

Tridesetak kilometara od Osijeka, duboko u tihim baranjskim šumama, nalazi se eko centar Zlatna Greda. 15-godišnji san udruge Zeleni Osijek okrunjen je potpunom obnovom ovog eko centra uz popratna dva objekta i zabavno-adrenalinski park.

Sve to provedeno je zahvaljujući prekograničnom projektu Hrvatske i Mađarske nazvanom "Dvije rijeke i jedna gora", započetom 2012. godine, a koji je donio višestruku korist za tri uključena partnera. Održana je završna konferencija ovog projekta, a što se tiče eko centra Zlatna greda, on će svoja vrata za turiste otvoriti na proljeće. Evo kako izgleda.

Konferencijska dvorana, blagovaonica, učionice, sobe u potkrovlju za 46 učenika koji će boraviti u višednevnoj školi u prirodi, adrenalinski park – sve je to dio temeljite obnove ovog objekta koji je postao eko-centar 'Zlatna greda'. Sve je koštalo oko 350 tisuća eura, a dio je to većeg projekta vrijednog više od milijun eura, dijeljenih između 3 partnera. Od proljeća se eko centar otvara za sve turiste i izletnike. Posebno je namijenjen učenicima.

eko-centar-greda1

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Oni će moći boraviti ovdje u samom eko centru, imamo 46 ležajeva, moći će ovdje imati hranu i sve dodatne sadržaje, od učionica, edukacija, odlazaka u prirodu, škole u kanuima, čamcima, adrenalinski park smo napravili za najmlađe i nešto starije smo napravili ovdje, imat ćemo konje za jahanje, tako da ćemo imati čitav niz sadržaja i višednevne škole, kazao je Jasmin Sadiković iz eko udruge "Zeleni Osijek" tijekom završne konferencije.

Završetak projekta na godinu dana odgodio je požar na krovištu koji je osim objekta, devastirao i svu opremu. Izvođač radova sanirao je sve opožareno. U Parku prirode Papuk positavljanej infrastrukture pokazala se odličnim potezom i privukla daleko veći broj posjetitelja no dosad.

Kada je riječ o prekograničnoj suradnji Hrvatske i Mađarske, dosad je odobreno 92 projekta ukupne vrijednosti 36 milijuna eura, podsjetio je direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. A u iduća dva mjeseca očekuju se novi natječaji za prekogranične projekte sa Mađarskom i Srbijom. Tako će Osječko-baranjska županija zasigurno ostati najsupješnija u povlačenju novca iz europskih fondova.

Opširnije pogledajte u prilogu STV-a:

Izvor: Republika.eu / STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!