Vijesti / Regija

U istoj kući u Baranji živi 70 osoba!?

U istoj kući u Baranji živi 70 osoba!?

Premda u Državnom zavodu za statistiku tvrde kako se rezultati popisa stanovništva i sadržaj popisa birača ne mogu poistovjećivati, mnogi misle kako su upravo popisni rezultati temelj eventualnoj redukciji biračkih lista, budući da je javna tajna da u gotovo svim baranjskim jedinicama lokalne samouprave birača ima koliko i stanovnika. Sve je više onih koji prstom upiru prema osobama za koje tvrde da su u Beli Manastir, odnosno Baranju, došle samo zbog popisa, a žive izvan granica RH, najčešće u Srbiji.

- Na istim adresama prijavljeno je nekoliko obitelji, pa će to u konačnici stvoriti krivu sliku o broju stanovnika i nacionalnoj strukturi stanovništva
- tvrdi naš izvor, napominjući da ima saznanja da su pojedinci upisivani čak i bez osobnih dokumenata. Pita se dolaze li na popis iz inozemstva prema naputcima ili po vlastitom nahođenju, naglašavajući da to treba spriječiti.

Prema pouzdanim informacijama koje posjedujemo, na jednoj je baranjskoj adresi prijavljeno čak 70 osoba, a vlasnica spornog obiteljskog doma izrazila je želju “riješiti ih se” jer od njih nema nikakve koristi, a na vrat si može natovariti samo probleme. Predsjednik baranjskog Popisnog povjerenstva i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš ističe da popisivači moraju popisati sve osobe, ali se karakteristični slučajevi svrstavaju u posebne skupine, pa bi konačni rezultati trebali pokazati znatno realnije stanje i korektniju bazu podataka od sadašnje. Potvrđuje da pojedinci dolaze izravno u Popisni centar, što im nitko ne može zabraniti.

- Do sada smo imali samo sitnijih problema. U jednom slučaju umjesto pravoslavne vjere upisana je grkokatolička, pa je popisivač na dan-dva suspendiran, a u drugom je slučaju umjesto Srpska pravoslavna crkva ispisano samo Pravoslavna crkva, kako je anketirana osoba izjavila. Obje pogreške su ispravljene
- ističe Doboš.
Govoreći o Belom Manastiru i mogućem manjem broju stanovnika od onog utvrđenog popisom 2001. godine, ističe kako ne bi trebalo biti opasnosti od gubljenja statusa grada, jer neki hrvatski gradovi imaju još manje stanovnika.

POPISIVAČI I U KENĐIJAMA

Državni zavod za statistiku, za razliku od nekih drugih institucija i ustanova, nije zaboravio na stanovnike Kenđije, naselja na lijevoj obali Dunava. Katastarski pripada Hrvatskoj, a stanovnici imaju hrvatske dokumente. Oni će biti popisani ovih dana, a na teren će otići popisivači iz općine Kneževi Vinogradi.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

[important title=Oprez: I u Osijeku lažni popisivači]

Mnogi prevaranti shvatili su aktualni popis stanovništva, kućanstava i stanova RH kao odličnu priliku za lov u mutnom, a građani upozoravaju da su se i na osječkom području pojavili – lažni popisivači!
Siniša Gregoran, član Popisnog povjerenstva za ispostavu Osijek, naglašava da im je prijavljeno da se ovih dana u Rokovoj ulici pojavio muškarac koji dolazi osobama na kućni prag i lažno se predstavlja kao popisivač. "Koliko nam je poznato, srećom, nitko nije nasjeo. O svemu ćemo obavijestiti i policiju, a građane upozoravamo da provjere je li osoba koja im je došla pravi popisivač", kaže Gregoran. Iz PU osječko-baranjske savjetuju građanima, posebice starijima, kako mogu izbjeći da postanu žrtve kaznenog djela prijevare ili lažnog predstavljanja. "Svaki od popisivača dužan je građaninu pokazati službeno pismeno ovlaštenje, kojim dokazuje svoj status popisivača. Ovlaštenje treba imati pečat i biti potpisano od osječko-baranjskog župana kao predsjednika Županijskog popisnog povjerenstva. Također, svaki popisivač sa sobom nosi kovčežić s logom popisa, pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima", ističe Vesna Žnidarić-Bolarić, službenica za odnose s javnošću u PU osječko-baranjskoj. Dodaje kako građani popisivača ne moraju pustiti u svoj stan ili kuću. Moraju mu samo dati točne podatke koje ih traži, a to mogu učiniti ispred kuće, na stubištu ili u dvorištu. "Ako smatraju da su žrtve kaznenog djela, građani se trebaju javiti u najbližu policijsku postaju ili na telefonski broj 192", zaključuje.

[/important]


Tekst: www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!