Zabrana ribolova na području Kopačkog rita

Zabrana ribolova na području Kopačkog rita

Po odluci višeg inspektora za zaštitu prirode od prekjučer s uzabranjene sve ribolovne aktivnosti na zaštićenom području Parka prirode Kopački rit.

Odluka je donesena jer do jučer nisu bili poznati rezultati natječaja za dobivanje ribolovnog prava koji je raspisala Uprava za ribolov Ministarstva poljoprivede, a koji je završio još 3. srpnja. U nezavidnom su položaju sada ribiči, te svi oni koji su se javili na natječaj. Među njima je i Javna ustanova Park prirode Kopački rit.

- Do prošle godine javna je ustanova na temelju zakona i akata sama tiskala ribolovnice i prodavala ih ribičima. No, budući da se sada i ribolov u zaštićenim područjima obavlja sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, podnijeli smo zahtjev za ribolovnim pravom, odnosno koncesijom, Upravi za ribarstvo Ministartsva poljoprivrede - objašnjava za Glas Slavonije Damir Opačić, ravnatelj JUPP Kopački rit.

Napominje kako je Uprava tada raspisala i natječaj na koji su se, između ostalih, i oni javili. Ističe da u natječaju stoji kako javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjem imaju pravo prvenstva za dobivanje koncesije u odnosu na ostale sudionike natječaja. No, i nakon više od dva mjeseca od završetka natječaja, tvrdi Opačić, nadležni šute, što znači da nitko nema ribolovno pravo, pa ni JUPP ne smije tiskati ribolovnice i prodavati ih ribičima, a bez ribolovnice ribolov - nije dopušten. Upravo na temelju toga, nastavlja, inspektor je donio usmeno rješenje kojim nalaže totalnu zabranu ribolova, skroz do ishođenja ribolovnog prava i zadovoljenja svih formalno pravnih propisa.

- Zabrana ribolova vrijedi sve dok ne budu ispunjeni svi zakonski preduvjeti, pa molimo ribiče da se toga pridržavaju - kaže Opačić, upozoravajući kako zabranu na terenu provode čuvari prirode i policija.

SiB.hr

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja