Vijesti / Regija

Belje do 2013. zasađuje 600 hektara vinograda

Belje do 2013. zasađuje 600 hektara vinograda

Osnovni preduvjeti za vrhunsko vino su kvalitetni vinogradi. Baranjsko Belje zato je i u ovoj godini nastavilo s sadnjom novih nasada. Do 2013. godine plan je zasaditi 600 hektara vinogradarskih površina.

Baranjsko je Belje i u ovoj godini nastavilo s iznovljavanjem i sadnjom novih nasada vinograda. S današnjim su danom završili ovogodišnji plan sadnje novih 36 hektara graševine i tako se još više približili zacrtanom cilju o 600 hektara vinogradarskih površina do 2013.-te godine.

U sadnju novih nasada krenuli su s prvim toplim danima proljeća i u roku desetak dana uspjeli privesti kraju sadnju čak 15 tisuća novih loznih cijepova graševine na lokaciji Rosenberg na Banovom brdu. Tako to rade oni koji raspolažu suvremenom tehnikom. Stroj za sadnju vinove loze s laserskim uređajem zamjenjuje i do 100-tinu ljudi dnevno, a u proteklih je 9 godina zasadio više od 2 milijuna sadnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako se krče stari nasadi tako se na Belju sade novi. Od pretprošle je godine zanovljeno čak stotinu hektara.

Graševina je u prvome planu beljske proizvodnje, što zbog idealnih zemljišnih i mikroklimatskih uvijeta, a što zbog same prodaje i potražnje. Potvrda kvalitete pristigla je s brojnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja.

Radovi na vinariji poprilično su uznapredovali i bit će spremna za berbu 2011.-te, kažu na Belju. S 583 hektara vlastitih vinograda danas su najveći hrvatski proizvođač grožđa. U vinogradarstvo i vinarstvo Agrokor je kroz Belje uložio značajna financijska sredstva, a sve u cilju zaokruživanja proizvodnje kroz vrhunsku turističku ponudu i izlazak na najzahtjevnija europska i svjetska vinska tržišta.

{youtube}WGqKwVib_Zs{/youtube}

Tekst i video: STV

Foto: Belje.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!