Vijesti / Regija

Čeh na granici između Hrvatske i Srbije osnovao vlastitu državu

Čeh na granici između Hrvatske i Srbije osnovao vlastitu državu

Treća najmanja država na svijetu od svega sedam hektara osnovana je  13. travnja između Hrvatske i Srbije. Čeh Vid Jedlička iskoristio je granični spor Hrvatske i Srbije i na sedam spornih hektara proglasio neovisnu državu,  Republiku Liberland.

Najbliže selo s hrvatske stranje je Zmajevac, a sa srpske Liberland graniči s Vojvodinom.

- Zbog općeg nezadovoljstva politike u Češkoj, kojom vlada korupcija i oligarhija, odlučili smo potražit ničiju zemlju i stvorit poreznu oazu po uzoru na Monako, Lihtenštajn ili Hong Kong , rekao je za 24sata samoproglašeni predsjednik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže da su dobro provjerili čiji je to teritorij i da se prema granicama vidi da to nije niti naše niti sprsko nego terra nullus - ničija zemlja. Za sada su primili 500 potpunih aplikacija za državljanstvom u Liberlandu, a pristiglo je još 1500 zahtjeva. Jedini uvjet da netko postane Liberlanđanin je da ne bude nacist, komunist, nikakav drugi ekstremist niti smije imati kriminalnu prošlost.

- Taj čovjek je bolesan i smjesta šaljem Hitnu da ode po njega. No i dalje stoji da je granica između Hrvatske i Srbije samo privremena i ide sredinom Dunava. Na području Srbije je oko 10.000 hektara hrvatske zemlje na prostoru Kenđije, a na hrvatskoj strani tek su zanemarivi džepovi koji katastarski pripadaju Srbiji. Godinamo upozoravamo da se problem riješi, ali nitko ništa nije poduzeo - rekao je župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić

liberland-zastava

Liberland ima i zastavu, a službeni jezik je engleski.

SiB.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!