Vijesti / Regija

Započeo projekt ''Podrška manjinskim zajednicama u očuvanju manjinskih jezika – u govoru i pismu'' Općine Kneževi Vinogradi

Započeo projekt ''Podrška manjinskim zajednicama u očuvanju manjinskih  jezika – u govoru i pismu'' Općine Kneževi Vinogradi

˝Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi˝ zajednički je projekt Europske Unije i Vijeća Europe, koji se fokusira na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na raznim razinama vlasti. Projekt obuhvaća sistem grantova (donacija) koji se dodjeljuju odabranim općinama i gradovima, u 7 zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo i Hrvatska.



Općina Kneževi Vinogradi kao korisnik granta (donacije) kojeg financira Europska Unija i Vijeće Europe u ukupnom iznosu 20.000,00 eura će realizirati projekt ˝Podrška manjinskim zajednicama u očuvanju manjinskih jezika – u govoru i pismu˝ u partnerstvu sa Vijećem mađarske nacionalne manjine, Vijećem srpske nacionalne manjine i Predstavnikom njemačke nacionalne manjine Općine Kneževi Vinogradi.

Glavni cilj projekta je promoviranje i osnaživanje jezika i kulturnog identiteta nacionalnih manjina Općine Kneževi Vinogradi, kroz prevođenje internet stranice Općine na manjinske jezike – mađarski, srpski i njemački, te kroz aktivnosti u zaštiti kulture – popisivanje i kategorizacija raspoloživih knjiga na području Općine, a koje su u vlasništvu nacionalnih manjina, udruga i institucija, te stvaranje baze podataka prikupljenih knjiga.

Vrijednost projekta je 20.000,00 eura, u čemu Općina sudjeluje s udjelom od 10 posto. Predviđeno vrijeme za implementaciju projekta je 12 mjeseci.
Osim Općine Kneževi Vinogradi, iz Hrvatske u projektu sudjeluju općine Bogdanovci i Gračac, te gradovi Pula, Čakovec i Pakrac.

   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!