Ove godine u Batinu uplovljava 40 kruzera, traži se 15 OPG-ova za pripremu ručkova turistima

Ove godine u Batinu uplovljava 40 kruzera, traži se 15 OPG-ova za pripremu ručkova turistima

Baranja zauzima sve značajnije mjesto u kontinentalnom turizmu, ali je ipak potrebno još mnogo učiniti kako bi stizalo još više turista i u Baranji se zadržavalo. Zaključeno je to i na sastaknku koji je, na inicijativu Belja, organizirala Turistička zajednica Baranje i na njega pozvala čelnike baranjskih općina i turističke djelatnike.

Prvi kruzer u Batrinu pristiže 18. ožujka, a do studenog je planirano da će ih ukupno pristići 40-ak.

- Bez izgrađene infrastrukture ne može se očekivati dolazak turista u Baranju, osobito ako im treba dati čizme da prijeđu s jedne strane ulice na drugu. Zato je potrebno žurno napraviti analizu koliko su do sada pojedine baranjske općine iskoristile sredstava iz različitih izvora za poboljšanje stanja komunalne, društvene, poduzetničke i opće infrastrukture. Još uvijek imamo priliku nadoknaditi propušteno jer su nam na raspolaganju sredstva iz EU fondova - istaknuo je načelnik općine Kneževi Vinogradi, Deneš Šoja, naglasivši kako je 2014. godine povećan broj dolazaka u Baranju, ali je u istom razdoblju smanjen broj noćenja.

Načelnik općine Popovac, Zoran Kontak, zaključio je kako su proračuni općina sve tanji, pa je manje sredstava za turizam i infrastrukturu, a načelnik općine Jagodnjak, Anđelko Balaban, napomenuo je da bi se općine za povezivanje svojih razvojnih planova trebale pozabaviti Mjerom 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima kroz LAG Baranja.

Stanko Škrobo, predstavnik agencije Gulliver Travel iz Dubrovnika, govoreći o ugovorenom dolasku 40-ak kruzera u luku Batina, naglasio je kako putnici nakon povratka na brod ispunjavaju anketu o svojim doživljajima tijekom boravka izvan kruzera.

- Ako se u anketi izraze loše o nekoj destinaciji, to je loša reklama, kako za putničku agenciju tako i za cijelu destinaciju - upozorio je, naglasivši da njegova agencija trenutno traži 15 baranjskih OPG-ova koji će se uključiti u program pružanja usluga pripreme ručkova za goste s kruzera.

I gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, pozvao je na zajedništvo, istaknuvši kako treba pogledati što su od agroturizma napravili u Mađarskoj, osobito u Villannyu i Baji. Nazočnima su se obratile Marija Tapšanji, viša stručna suradnica Odsjeka za turizam HGK Županijske komore Osijek, te Jasminka Krkić-Poznić, vlasnica osječkog obiteljskog smještaja Maksimilijan.

Izvor: Glas Slavonije
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja