Vijesti / Regija

Više od tisuću posjetitelja na 6. Čvarakfestu

Više od tisuću posjetitelja na 6. Čvarakfestu

U sklopu Adventa u Baranji održan je 6. Čvarakfest, koji je okupio 15 natjecatelja iz cijele Hrvatske te oko tisuću posjetitelja koji su uživali u ovoj jedinstvenoj gastro fešti i lijepom vremenu.

Osim čvaraka na 30-akštandova bilo je izloženo na desetine vrsta mesarskih i prekarskih domaćih proizvoda. Bilo je tu i vina i rakija, ajvara i pekmeza, kobasica i krvavica, suvenira i rukotvorina.

Nakon dvosatnog topljenja stručni mesarski žiri odlučio je da su najbolji čvarci Ivana Sutlovića iz Zagreba, drugi je Zlatko Povoljnjak, a treći Jurini dvori iz Kneževih Vinograda. Tajna je u nekoliko važnih postupaka, tvrdi pobjednik.

Čvarke topimo na visokoj temperaturi, a bit priče je u leđnoj ili vratnoj slanini. Vode se i nekim liječničkim preporukama, pa ih zbog onih koji pate od viška masnoće tope tako da izgledaju kao čips. Samo nijansa dijelila je prvoplasirane od čvaraka koji su zauzeli drugo i treće mjesto. Koliko je god čvaraka u Karancu proizvedeno i - prodano je. Za cijenu se, gotovo, nije ni pitalo iako je mogla biti i niža. Kilogram se kretao od 60 do 100 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pogledajte i prilog Televizije Slavonije i Baranje:

Tekst: Radio Baranja
Video: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!