Vijesti / Regija

Počela najezda komaraca

Počela najezda komaraca

BELI MANASTIR - Približavanjem proljeća i naglim porastom temperatura, probudili su se i komarci. Kalendarski prilično rano, već su počeli zagorčavati život stanovnicima rubnih područja Parka prirode Kopački rit i onima uz veće vodene površine.

- Počelo je. Samo nekoliko minuta bilo je dovoljno da nas izbodu, pa smo mir potražili u kući - priča jedan stanovnik Bilja, koji je nedjeljni ručak prijateljima odlučio skuhati i pojesti u dvorištu. Umjesto uživanja u proljetnom vremenu, planirano druženje pretvorilo se u pljeskanje i tjeranje komaraca. Ne može vjerovati, dodaje, da su samo dva sunčana dana bila dovoljna za njihovo izlijeganje.

- Ako su krenuli polovinom ožujka, što će tek biti na ljeto. Bojimo se recesije i nedostatka novca za tretiranje komaraca, bez čega život postaje neizdrživ - naglašava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slično razmišljaju i u Batini, čije stanovnike vrlo brzo očekuje isti problem. Tamo komarci trenutačno samo prozuje pokraj uha, što je mještanima sasvim dovoljna mjera upozorenja.

- Za sada se samo tu i tamo pojavi pokoji komarac - kaže Ferenc Ginder, poduzetnik iz Batine, prisjećajući se prošlogodišnje najezde, zbog poplava i toplog vremena najgore do sada.

- Ako se po jutru dan poznaje, Dunav će i ove godine rasti i padati. Mišljenja smo da u akciju već treba krenuti jer bi inače moglo biti kasno. Samo da bude dovoljno novca - ističu Batinarci, naglašavajući da, za svaki slučaj, već pripremaju zalihe autana i sličnih preparata.

Podsjetimo, početka izlijetanja komaraca pribojavaju se i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Općine spremne

"Prošle godine potpisali smo Ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo, a prema potrebi komarce smo tretirali i sami", kaže Ružica Bilkić, načelnica općine Bilje, napominjući da očekuje da ih Zavod kontaktira i ove godine. U proračunu je, dodaje, osigurano 300-tinjak tisuća kuna. U općini Draž će, tvrdi donačelnik Šandor Šipoš, većinu poslova vezanih uz obranu od komaraca obaviti sami. "Lani smo kupili top, a preparate smo nabavljali od ovlaštenih zastupnika. Komarce smo zaprašivali prema potrebi u svim općinskim naseljima pa ćemo tako najvjerojatnije učiniti i ove godine", kaže Šipoš, naglašavajući da najezdu očekuje vrlo brzo ako temperature ostanu na sličnoj razini.

TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonijew) / FOTO: Ilustracija


Izdvojeno

Reci što misliš!