Vijesti / Regija

Baranjski Starco najbolji izvoznik u kontinetalnoj Hrvatskoj

Baranjski Starco najbolji izvoznik u kontinetalnoj Hrvatskoj

Tvrtke Starco Beli Manastir, Centrometal Macinec i Emerson Zagreb dobitnici su nagrada za najbolje izvoznike u kontinentalnoj Hrvatskoj. Nagrađeni su u srijedu u Osijeku na Poslovnom uzletu kontinentalne Hrvatske, manifestaciji koju organizira Poslovni dnevnik.



„Te su tvrtke pokazale da najveću šansu imaju oni proizvođači koji su okrenuti prema stranim tržištima, a kriterij za nagradu bio je porast izvoza u zadnjih pet godina“, rekao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika prilikom dodjele nagrada.

Rezultati tih tvrtki su impresivni- baranjski Starco od svojih 65 milijuna kuna prihoda 62 milijuna ostvaruje u izvozu i pritom zapošljava 160 ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Mi nismo čekali ulazak u EU, nego smo doveli Europu ovamo- kupili smo dvije tvornice i preselili ih u Beli Manastir. Dogodine očekujemo 135 milijuna kuna prihoda i 250 zaposlenih“, rekao je direktor Starca Mario Bišćan. Nagradu je dobio i Davor Zidarić, direktor Centrometala iz međimurskog Macinca, tvrtke koja je lani imala 175 milijuna kuna prihoda, od čega 128 milijuna dolazi iz izvoza, čista dobit je 26 milijuna kuna a zapošljava 230 ljudi. Kao predstavnik zagrebačke regije nagrađen je Emerson, sa 190 milijuna kuna prihoda, izvozom vrijednim 151 milijun kuna i dobiti od 18 milijuna kuna, te 130 zaposlenih.

„U središtu projekta Poslovni uzlet su mali i srednji poduzetnici koji su svojim znanjem i umijećem preuzeli rizike kako bi svoje snove pretvorili u stvarnost i na taj način doprinjeli razvoju gospodarstva i stabilnosti društva. Poslovni dnevnik promiče pozitivnu poslovnu i investicijsku klimu u Hrvatskoj. Naša je poruka da ćemo jedino znanjem i inovcijama kao društvo ostvariti neki značajniji napredak i strateške ciljeve“, rekao je Šimatović. Kroz besplatna stručna predavanja projekta Poslovni uzlet prošlo je 3500 poduzetnika, kojima su se sada priključili i neki poljoprivrednici.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić rekao je da se u uvjetima teške ekonomske krize moramo posvetit pozitivnim primjerima i izvrsnosti, „nemamo se pravo vrtiti u krug u beznađu. Poslovni uzlet je mjesto dijaloga i promicanja novih ideja, i snažan je smjerokaz za izlazak iz krize“.

Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, poželio je malo više poduzetničkog optimizma, a Poslovni uzlet nazvao je „punim pogotkom, to je ono što poduzetnicima treba da budu konkurentni a dobrima da postanu još bolji“. Napomenuo je da je malo gospodarstvo lani izvezlo robu vrijednu 50 milijardi kuna, te je najavio da će hrvatski obrtnici do kraja 2020. iz europskog fonda za regionalni razvoj dobiti skoro milijardu eura.

Nazočnima se obratio i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je pružio podršku „društvu ekonomije i znanja kao uvjet za uspjeh. Treba nam jačanje institucija, svježa krv, više demokracije i više optimizma. Sve uspješne ekonomske reforme započinju administrativnim reformama, nakon kojih slijede strukturne reforme, pa privlačenje fondova i jačanje gospodarstva. U Hrvatskoj smo sve to napravili, ali ne po pravom redosljedu. Promjena Ustava kakvu predlažem uvjet je za provođenje reformi. Iskustva drugih, uspješnijih zemalja pokazuju da paralelno s razvojem gospodarstva mora postojati efikasni sustav društvene administracije, uprave pravosuđa i državne ustroja. Upravo zato nudim Drugu Republiku i predlažem ustavne promjene koje bi bile pokretačka sila i potpora gospodarstvu“, rekao je Josipović.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!