Više od 700 natjecatelja na zmajevačkom Vinskom maratonu

Više od 700 natjecatelja na zmajevačkom Vinskom maratonu

zmajevac1

Vinski maraton u zmajevačkim surducima okupio je prekjučer preko 700 natjecatelja, skoro dvostruko nego prošle godine, što je dokaz koliko je ta manifestacija postala popularna.

Pored domaćih uglavnom Osječana, po registracijama se dalo vidjeti brojne goste iz Mađarske, Srbije, Njemačke, pa čak iz Makedonije i Rusije. Zanimljivo je kako su posjetitelji bili uglavnom mladi.  

Ujedno je obilježen i Dan sela uz nastup 10-ak mađarskih i hrvatskih KUD-ova, te jednog iz Makedonije. Manifestaciju manifestaciju su otvorili načelnik Općine Kneževi Vinogradi  Deneš Šoja i Osječko baranjski župan Vladimir Šišljagić, dok je početak maratona simbolično razbijanjem boce vina o bačvu, otvorio predsjednik Saveza mađarskih Udruga Šandor Juhas.  

U trajanju od 4 sata sudionici maratona , s čašom oko vrata i kartom sela, obišli su 20-ak vinskih podruma, u njima su kušali vino, a pri tome morali prepoznati sortu i dati svoju ocjenu. Zmajevački katolički i reformatorski „surduk“, te vinske ulice prema brdu sa nanizanim tradicijskim gatorima, ponudili su vina, izvorna jela u kotliću, na ražnju i roštilju.

vinski-maraton2

Cilj manifestacije je očuvanje kulturne baštine, odnosno surduka u kojima su Baranjci stoljećima gradili svoje vinske podrume gatore, tako da su ti vinski surduci danas najatraktivniji primjer kulturne baštine u Baranji. Uspješna organizacija odlična je promocija Vinskih cesta te općenito povećanje razvoja turizma Baranje, kroz upoznavanje turista s enologijom, gastronomijom te običajima Baranjaca nekada i sada.

Izvor: Radio Baranja

 

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja