Vijesti / Regija

Požar u Kopačkom ritu: Vatra 'progutala' Eko centar Zlatna greda

Požar u Kopačkom ritu: Vatra 'progutala' Eko centar Zlatna greda

U velikom požaru koji je jutros oko 7 sati izbio na Eko-centru Zlatna Greda, u sklopu Parka prirode Kopački rit, kroviše zgrade Eko-centra posve je izgorjelo.

S obzirom na to da se radi o gustom šumovitom predjelu, u kojemu ima kulturno zaštićenih objekata na teren je, odmah nakon dojave o požaru, izašlo 10 vozila i 40 vatrogasaca iz Osijeka, Belog Manastira, Luga i Bilja. U požaru je nestalo sve što je u zgradi bilo vrijedno.

200d94f2028555e92ba818eb54397313.jpg

- Na zgradi su proteklih dana rađeni građevinski radovi, a radnici su u noći s utorka na srijedu, sve do 1 sat iza ponoći, u potkrovlju zgrade postavljali elektroinstalacije. Upravo u potkrovlju je ujutro i primijećen požar. Primijetili su ga ljudi koji su se slučajno našli u blizini objekta. S obzirom na to da se radi o zgradi od 400 kvadrata, uglavnom izgrađenoj od drveta, na požarište je upućen velik broj vatrogasaca kako bi se spriječilo daljnje širenje požara. Dok je osječka ekipa došla na teren, pola krovišta zgrade već je bilo izgorjelo.  Požar je bio dosta velik. Gasili smo ga sat vremena, a određeni broj vatrogasaca ostat će na terenu do navečer kako bi gasili žar i spriječili ponovnu eskalaciju vatre. Nažalost, izgorjelo je dvije trećine krova i dobar dio ostalih prostorija, a među njima i sobe u kojima su bile najvrjednije stvari, a to su računala, arhiva Udruge, razni edukativni materijali. Materijalna šteta procijenit će se kasnije, ali je zasigurno ogromna - kazao je Boris Banjan, zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe.

c13e59dfb97bbeb872720848cf5e47aa.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Eko centar Zlatna grada zbog rekonstrukcije je zatvoren pa, srećom, nitko nije ozlijeđen. Novac za radove stigao je iz EU fondova.

- Radovi stoje nešto manje od 300.000 eura, ali obnova je počela tek prije tri mjeseca pa još nije sve utrošeno. Obavijestili smo nadležne institucije EU, svima je žao, ali pitanje je kako ćemo sanirati štetu koja je velika – kaže Jasmin Sadiković iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, koja upravlja Eko centrom. Uloženo je, dodaje, 12 godina volonterskog rada i truda i puno novca.

9515d36413c64dbc0756886e7c0fbcc0.jpg

Uzrok požara uvrdit će očevid.

SiB.hr
Foto: Vatroasci Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!