Vijesti / Regija

U Kopačkom ritu izbrojali sve ptice

U Kopačkom ritu izbrojali sve ptice

Na području Javne ustanove „Park prirode Kopački rit" izbrojeno je 13.467 ptica, a rezultati su objavljeni danas u povodu obilježavanja Svjetskoga dana vlažnih staništa.

Tijekom siječnja već se 20 godina obavlja zimsko prebrojavanje ptica na području Kopačkoga rita, a rezultati se objavljuju na Svjetski dan vlažnih staništa koji se obilježava 2. veljače u spomen na Konvenciju prihvaćenu u iranskom gradiću Ramsaru 1971. godine. Kako bi bio uvršten na popis ramsarskih staništa „Kopački rit" u svakome trenutku mora imati barem 20.000 ptica močvarica, a upravo je to razlog zašto se obavlja zimsko prebrojavanje ptica - istaknula je voditeljica službe za prezentacijske aktivnosti Kopačkoga rita Ružica Marušić. Ove je godine izbrojeno 13.467 ptica, a populacija divljih gusaka i pataka znatno je manja nego proteklih godina. Razlog je vrlo topla zima zbog koje one nisu došle u naše krajeve iz hladnijih područja sa sjevera. Upravo iz tog razloga statuse Kopačkoga rita kao ramsarskog područja, koji ima od 1993. godine, neće se mijenjati.

Današnji su rezultati prebrojavanja ptica predstavljeni u Osnovnoj školi Bilje kako bi se pridonijelo podizanju svijesti lokalne zajednice o zaštiti prirode, a ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je: „Vlažna staništa i poljoprivreda". Samo prebrojavanje ove je godine organizirano u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, a zajedničkim naporima pokriveno je cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. U sklopu projekta DanubeParks Step poseban je naglasak prilikom prebrojavanja bio na zimsku populaciju orla štekavca, a izbrojeno je 135 jedinke ove ptice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bez obzira na sam broj ptica u odnosu na prijašnje godine, struktura je ostala ista, tako da je najviše kormorana, divljih pataka, gusaka i čaplji. U siječnju je izbrojano 62 vrste ptica, a gledaju li se i druga godišnja doba u Kopačkome ritu boravi čak 298.

Tekst: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!