Vijesti / Regija

I ove godine u Kopačkom ritu broje ptice

I ove godine u Kopačkom ritu broje ptice

Tijekom svojih godišnjih migracijskih ciklusa, ptice močvarice pokrivaju tisuće ili čak desetke tisuća kilometara površine svake godine. Tako mnoge zemlje imaju zajedničku odgovornost praćenja i upravljanja populacijama ptica močvarica.

Organizacija Wetlands International prikuplja podatke dobivene nacionalnim programima monitoringa i objedinjuje ih u Međunarodni popis ptica močvarica. Te analize se vrše u svrhu podržavanja globalnih, međunarodnih i nacionalnih politika za očuvanje i upravljanje populacijama ptica močvarica i ključnih močvarnih područja kao što je Kopački rit.

Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica močvarica ili International Waterbird Census (IWC) projekt je globalne organizacije Wetlands International (www.wetlands.org) iz Nizozemske koja se bavi održanjem i očuvanjem močvara u svrhu očuvanja bioraznolikosti. To je neovisna, neprofitna, globalna organizacija koju financijski pomaže nizozemska vlada dok ostatak financijskih sredstava osigurava putem članarina drugih nevladinih organizacija na svjetskoj razini i donacija. Wetlands International djeluje kroz partnerstvo u kojem sudjeluju stručnjaci i tisuće volontera. Projekt je pokrenut 1967. godine, a danas obuhvaća više od 25.000 mjesta u više od 100 zemalja. U svakoj zemlji nacionalni koordinatori rade s mrežom profesionalnih i amaterskih brojača te rezultate prosljeđuju u IWC bazu podataka. Ukupno, više od 15.000 ljudi šalju svoje podatke na godišnjoj razini, pa je ovo jedan od najvećih globalnih programa praćenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ redovito vrši zimsko prebrojavanje ptica močvarica tijekom mjeseca siječnja. Ove godine prebrojavanje se vršilo u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, a zajedničkim naporima pokriveno je cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. U sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0 poseban naglasak prilikom prebrojavanja dat je na zimsku populaciju orla štekavca.

Podatke zimskog prebrojavanja ptica u javnost iznosimo 2. veljače prilikom proslave Svjetskog dana vlažnih staništa. Proslavom dana značajnog za zaštitu prirode obilježava se potpisivanje Ramsarske konvencije. Puni naziv konvencije je „Konvencija o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, osobito kao staništa ptica močvarica“. Potpisana je 2. veljače 1971. u iranskom gradu Ramsaru, po kojemu je i dobila naziv „Ramsarska konvencija“. Na snagu je stupila 21. prosinca 1975., a prvi Svjetski dan vlažnih staništa proslavljen je 1997. godine. Kopački rit je na listi područja zaštićenih Ramsarskom konvencijom od 1993. godine.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je: „Vlažna staništa i poljoprivreda“ uz slogan „Vlažna staništa i poljoprivreda: partneri za razvoj“, stavljajući naglasak na zajedničke potrebe vlažnih staništa i poljoprivrednog sektora (dakako i sektora vodnog gospodarstva) kako bi pojačali zajedničke napore u svrhu ostvarenja zajedničkih ciljeva.

Obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa Javna ustanova već tradicionalno svake godine održava u suradnji s Osnovnom školom iz Bilja. Ove godine će uz javnu objavu djelatnika Javne ustanove o rezultatima zimskog prebrojavanja ptica močvarica, učenici OŠ Bilje održati prezentaciju o zaštiti vlažnih staništa i njihovom značaju. Tako će se međusobnom suradnjom pojačati napori u podizanju svijesti lokalne zajednice o zaštiti prirode.

Rezultate ovogodišnjeg brojanja ptica Kopački rit predstaviti će u ponedjeljak u dvorani OŠ Bilje.


Izdvojeno

Reci što misliš!