Vijesti / Regija

Dan vlažnih staništa

Dan vlažnih staništa

KOPAČKI RIT - Na današnji je dan prije točno 40 godina u iranskom gradu Ramsaru potpisana konvencija o vlažnim staništima. Na popisu zaštićenih močvarnih područja nalazi se i Park prirode Kopački rit.

Iako okovan ledom, Kopački rit ne spava. Ovo nadaleko poznato močvarno područje dom je brojnih biljnih i životinjskih vrsta tijekom cijele godine. U Javnoj upravi Parka prirode čine sve kako bi sačuvali ovaj biser, jer su prizori izvorne ljepote prirode u svijetu danas više iznimka nego pravilo.

- Globalno gledajući vlažna staništa predstavljaju jedna od najugroženijih u svijetu s obzirom da postoje veliki trendovi svugdje da se zapravo močvarni predjeli isušuju i pretvaraju u poljoprivredna zemljišta. Evo naša zemlja može se podičiti da ima jedno krasno područje kao što je Park prirode Kopački rit koje je lijepo sačuvano, gdje vidimo ovo bogatstvo koje predstavlja vrijednost i važnost ovakvih staništa, dakle podržava velik broj bioloških vrsta koje ovdje možemo pronaći - kaže Biserka Vištica, ravnateljica JUPP Kopački rit.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A upravo je velik broj bioloških vrsta, točnije više od 20 tisuća ptica močvarica jedan od uvjeta za uvrštenje na listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja. Kopački ga rit bez problema ispunjava što je potvrdilo i zimsko prebrojavanje ptica močvarica.

Kakvo je brojno stanje ptica u Kopačkom ritu, kaže stručni suradnik Vlatko Rožac: "Prilikom zimskog prebrojavanja ptica močvarica zabilježili smo 21.744 ptice, one su razvrstane u 57 vrsta ptica, od toga je 27 vrsta ptica močvarica i 20.440 jedinki ukupno ptica močvarica. Taj broj je uvijek tu negdje i od novih vrsta treba napomenuti da smo ove godine na zimovanju zabilježili malog vranca odnosno malog kormorana koji dosada nije bio zabilježen na prezimljavanju."

Na kraju recimo još kako iz Uprave Kopačkog rita upozoravaju sve ribiče da je na snazi zabrana ribolova.

{youtube}EpTfmeNBtF0{/youtube}

TEKST: Stv.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!