Vijesti / Regija

VIDEO: Vinceška u Baranji

VIDEO: Vinceška u Baranji

Uprava Belja ni ove godine nije iznevjerila tradiciju Vinceške. Preduhitriti su sve i već jučer organizirali obilježavanje blagdana Svetoga Vinka. Pritom su  pozvali brojne goste u svoje vinograde.

Kobasice na zabijeljenim baranjskim brežuljcima obješene su po trsovima koji život znače. Vinceška u Baranji poseban je doživljaj za sve ljubitelje dobre kapljice. Na ovaj blagdan svetoga Vinka upućene su molitve i nada da će 2011-ta godina biti rodnija i unosnija od prethodne.

Dvije i jedanaesta mora biti bolja od dvije i desete, a mislim da za to imamo sve potrebne preduvjete – kazao je Goran Pajnić, direktor Belja d.d., najvećeg proizvođača grožđa iz vlastitih plantaža. Beljski vinogradi trenutačno se protežu na više od 580 hektara.

U zadnjih par godina beljska vina pobrala su sveliki dio značajnih nagrada u Hrvatskoj i Europi. Prošle godine beljski Merlot berbe 2008-e osvojio je prestižno Dekanterovo zlato. No, tu se ne staje – vina nastala od grožnja iz baranjskih beljskih vinograda osvajaju i udaljenije krajeve.

No, ne smije se zaboraviti da je 2010-ta bila jedna od najtežih u vinogradarskoj proizvodnji u posljednjih 20 godina – kazali su u Belju.  No, zahvaljujući dobroj zaštiti, povećanim troškovima, gledaju li se kilogrami grožđa, za Belje je 2010-ta bila natprosječno dobra.

Otkako se vinogradarstvo vratilo u sustav Belja, u posljednje 4 godine na promociji Vinceške u Baranji, ali i vinskom turizmu uopće, puno se radi.
Jedni se uzdaju u tradiciju i turističke adute, a drugi u optimistične poslovne prognoze – i jedni i drugi slažu se kako je pred nama uspješna vinogradarska godina. Razlog više za dostojno i veselo obilježiti njezin početak.

VIDEO:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

{youtube}pmqLJQzrPt8{/youtube}

 

Tekst i video: STV

Foto: Belje


Izdvojeno

Reci što misliš!