Vijesti / Regija

Oživljavanje kneževačke Tvornice opreme i strojeva

Oživljavanje kneževačke Tvornice opreme i strojeva

KNEŽEVO- Tvrtka Projektgradnja iz Slavonskog Broda postaje vlasnik dijela beljskih nekretnina u radničkom naselju Kneževu, a cijela stvar već je u realizaciji.

U “igri” su, kaže naš izvor, nekretnine bivše kneževačke Tvornice opreme i strojeva, sada sa sjedištem u Belom Manastiru, beljske uslužne tvrtke koja se, između ostaloga, bavi proizvodnjom, montažom i održavanjem opreme za svinjogojske i govedarske farme, pa na raznim gradilištima tijesno surađuje upravo s Brođanima.

Osim nekretnina, pod “kapu” Projektgradnje trebala bi, zapravo, doći i cijela tvrtka sa šezdesetak radnika, a izvjesno je i novo zapošljavanje, premda ne na prijeratnoj razini, kada je TOS bio jedan od respektabilnijih dijelova Belja. Informacije vezane uz prodaju dijela beljskih nekretnina ima i načelnik Općine Popovac Zoran Kontak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Priče o potpisanom Ugovoru došle su i do mene - tvrdi, dodajući kako ima saznanja da Projektgradnja kupuje TOS-ove proizvodne pogone, čime su u Općini izuzetno zadovoljni. To bi značilo, nastavlja, konačno gospodarsko oživljavanje Kneževa, ali i sanaciju oronulih građevina koje su čak i po život opasne. Za sada je neizvjesna sudbina beljskog restorana, zajedno s igralištem mjesnog nogometnog kluba (NK Belje) i obližnjom čardom, također na TOS-ovim česticama.

Kontak nema informacije vezane uz Restoran, no podsjeća kako je Općina Belju još ranije predložila darivanje zgrade.

- U tom bi se slučaju Općina pobrinula da objekt bude obnovljen i osposobljen za središte društvenog života tog mjesta, kao što je bio desetljećima ranije - naglašava.

Podsjetimo, zgrada restorana (koja je još u 19. stoljeću bila hotel), bivša direkcija i beljski arhiv čine neprocjenjivo vrijednu povijesno-kulturološku cjelinu, u koju se savršeno uklapa perivoj Marije Christine, jedan od najljepših u ovom dijelu Europe. Što se igrališta tiče, Kontak tvrdi da između Belja i Općine postoji ugovor o najmu, koji je bio potreban zbog sanacije.

Poslovi unutar koncerna Agrokor

Važno je istaknuti da će TOS, iako u stopostotnom vlasništvu Projektgradnje, i nadalje zadržati naziv Belje-TOS zbog prepoznatljivosti na tržištu, dok će novi biti samo logo. Nova/stara tvrtka radit će poslove unutar koncerna Agrokora i najvjerojatnije proširiti djelatnost, a radnicima se, osim mjesta rada, ništa značajnije neće promijeniti. Prije početka “seobe” u planu je detaljnija sanacija tamošnjih hala i tvorničkog kruga.

TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!