Lifestyle / Studentski kutak

Studenti iz Osijeka ljeta provode u Americi

Studenti iz Osijeka ljeta provode u Americi

Sve veći broj osječkih studenata odlučuje se za sudjelovanje na Work&Travel USA programu, te na taj način ljeto provode radeći i putujući u Sjedinjenim Američkim Državama. Po završetku programa, studenti se vrate u Osijek na vrijeme za početak nove akademske godine.



Work&Travel je program kulturološke razmjene, kreiran od strane američke vlade u 60-im godinama, s ciljem da studentima iz cijelog svijeta omogući upoznavanje američke kulture kroz rad i putovanja. Sve više studenata iz Hrvatske prepoznaje vrijednosti ovog programa, te poslije ispitnih rokova u lipnju pakiraju kofere i lete na drugi kraj svijeta. Poslovi su sezonskog karaktera u turističkim mjestima, te nije potrebno prethodno radno iskustvo, samo minimalno osnovno poznavanje engleskog jezika koje će svakako usavršiti tijekom svog boravka u SAD-u. Uz satnice od $8 do $13, studenti vrate uložen novac, a mnogi i pronalaze dodatni posao kako bi uštedjeli za putovanja po završetku radnog dijela programa. Neprocjenjivo iskustvo, upoznavanje novih ljudi iz cijeloga svijeta, stvaranje kontakata i prijateljstava, obilaženje lokacija kao što su Miami, New York, LA, Las Vegas i druge samo su neke od prednosti sudjelovanja na W&T programu.

Studenti se upravo ovih dana vraćaju iz Amerike i prenose nam svoje priče, sve različite, ali s istim zaključkom: „Ovo je bila avantura života“.
 
 „Work and travel program je zaslužan i za moje najbolje ljeto u životu koje sam provela u malom gradiću Williamsburg u američkoj saveznoj državi Virginia. To je mali kolonijalni gradić sa svega 15 000 stanovnika u kojem je također 1693. godine osnovana druga najstarija visokoškolska ustanova u Americi, Koledž William i Mary. S obzirom da studiram kulturu i turizam, Williamsburg je bio pravi odabir za mene.  Work and travel program mi je omogućio da usavršim engleski jezik, upoznam ljude iz cijelog svijeta, steknem radne navike.. Ali isto tako, osjećaj slobode i to da mogu baš sve što poželim je neprocjenjiv i nešto što mi nitko ne može oduzeti do kraja života. Već nestrpljivo iščekujem iduću sezonu.“ – Elena Klemenčić.

„Svoju želju da putujem SAD-om započela sam u Wildwoodu, u državi New Jersey. Wildwood je grad smješten na otoku sa pješčanom plažom koja se proteže nekoliko kilometara te popularnim Boardwalkom, šetalištem sa brojnim restoranima, šopovima i suvenirnicama. U blizini je i Atlantic City popularan po svojim autletima i shopingu. Iako cjelokupan boravak nije nimalo lak i doživiš dane misleći što je meni ovo trebalo, cjelokupan dojam se jednostavno ne može opisati te bih svakom studentu preporučila sudjelovanje u Work&Travel programu. Svaki uloženi dolar višestruko se isplatio, a iskustva koja sam doživjela i prijateljstva koja sam sklopila, zasigurno ću pamiti do kraja života. Sve navedeno samo je dio onoga čemu se veselim i ovoga ljeta koje ću još jednom ponovo provesti u sunčanom Wildwoodu.“ – Monika Požega

Kako funkcionira W&T?

Prvi korak za sudjelovanje je dolazak na besplatne konzultacije i razgovor o programu u agenciju Experience na adresi Ulica Hrvatske Republike 19d. Potom slijedi prijava na program uz priloženu potrebnu dokumentaciju. Experience odobrava popust od 90% na prijave u listopadu. Ranija prijava osigurava studentima mogućnost biranja željene lokacije i radne ponude, te olakšava plaćanje programa na više rata. Slijedi proces osiguravanja ponude za posao i ponude za smještaj od strane agencije, priprema i savjetovanje studenta za svaki korak koji ga čeka u ovom procesu, intervju za vizu, kupovina avio karte, orijentacija pred polazak i podrška za vrijeme boravka u SAD-u.

Sva pitanja možete postaviti i na mail: [email protected] ili mob: 092/340-7125.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!