Lifestyle / Studentski kutak

CroMSIC još jednom predstavio Osijek kao centar znanja i prirodnih ljepota

CroMSIC još jednom predstavio Osijek kao centar znanja i prirodnih ljepota

Svako vruće slavonsko ljeto ne bi nam se činilo loše gledajući iz perspektive jednog od 30 studenata iz cijelog svijeta koji dolaze na jednomjesečnu razmjenu preko međunarodne udruge studenata medicine, poznatije pod imenom CroMSIC Osijek.

CroMSIC je jedna od 136 članica IFMSA-e (International Federation of Medical Students Associations), najveće studentske organizacije u svijetu s preko 1,3 milijuna članova iz 127 zemalja. Studenti dolaze iz raznih država kao što su Kanada, Rusija, Maroko,Španjolska, Gana, Italija, Njemačka, itd... Recipročno stranim studentima i naši studenti odlaze na jednomjesečne razmjene u druge države.

Razmjene se ne provode samo u Osijeku, uz studente iz Osijeka CroMSIC čine i studenti iz Rijeke, Zagreba i Splita koji godišnje ugoste oko 200 stranih studenata. One su primarno namijenjene učenju te mogu biti profesionalnog karaktera koje se provode na odjelima KBC Osijek ili znanstvenog karaktera koje se provode u laboratorijima Medicinskog fakulteta Osijek. Studenti su tijekom boravka u Osijeku smješteni u Novom studentskom domu koji svake godine surađuje s CroMSIC-om po pitanju prostora.

Svakako, osim aspekta samo usavršavanja, mladi ovo vide kao odličnu priliku za istražiti bogatu hrvatsku kulturu te upoznati naš prelijepi grad na Dravi. Osim Osijeka, CroMSIC koristi priliku kako bi strane studente upoznao s drugim ljepotama Lijepe Naše, pa tako posjete adrenalinski park u Zlatnoj Gredi, biciklom odlaze u Kopački rit, a idu i na petodnevno putovanje gdje posjećuju Zagreb, Rijeku, Zadar, Split, Hvar te Nacionalni park Krka. Osim obilazaka bogate prirode, CroMSIC organizira različite zabave na kojima se osječki studenti medicine mogu upoznati sa stranim studentima. Jedna od zabava je takozvana NFDP („National food and drinking party“) gdje studenti mogu probati tradicionalnu slavonsku hranu, a Osječani također imaju priliku isprobati nešto od stranih delicija.

Netaknuta priroda, bogata ponuda tradicionalnih jela, ali i prije svega - znanja (svi znamo kako su hrvatski liječnici vrlo cijenjeni u svijetu), ono je što studente iz cijeloga svijeta svake godine iznova privlači u Hrvatsku, ali prije svega u slavonsko-baranjsku prijestolnicu.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!