HSZ: ''Studenti koji ne zarade više od 5050 kn mjesečno neće se dodatno oporezivati!''

HSZ: ''Studenti koji ne zarade više od 5050 kn mjesečno neće se dodatno oporezivati!''

Lavinu komentara pa i popularno Facebook organiziranje izazvala je današnja vijest kako će se dodatno oporezivati svi studenti koji godišnje zarade više od 15 tisuća kuna. S obzirom da je vijest objavljena iznenada i bez prethodne javne rasprave, nije čudo da su ju brojni interpretirali na način koji je izazvao revolt studenata.

Nakon što je najavljen i prosvjed, kakav studenti nisu organizirali od 1996. godine, oglasi se i Hrvatski studentski zbor i to nakon sastanka održanog s predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave. Prema zaključcima s sastanka očito je došlo do nesporazuma pa se tako neće dodatno oporezovati oni koji mjesečno ne zarade više od 5050 kuna, a iznad toga će se oporezivati samo razlika.

>>> POGLEDAJTE: Od ove godine država oporezuje sve studente koji zarade više od 15 tisuća kuna godišnje

Godišnji neoporezivi osobni primitak je povećan sa 13.000,00 na 15.000,00 kuna. To je ujedno granica sa kojom roditelji imaju pravo na porezne olakšice.

Uz to svaki student ima pravo na osnovni osobni odbitak poreza od 3.800,00 mjesečno, odnosno 12x3.800,00=45.600,00 kuna godišnje.
Time je neoporezivi godišnji iznos sada ukupno 60.600,00 kuna.

Studentski predstavnici će idući tjedan održati nove sastanke sa Ministarstvom financija i ministrom Marićem kako bi se osigurali dodatni ustupci, posebno u vidu zadržavanja porezne olakšice za roditelje studenata.

>>> VIDEO Hrvatski studenti najnezadovoljniji u EU

"Žao nam je što su studenti još jednom uznemireni i molimo sva javna tijela da unaprijede način komunikacije kako bi izbjegli ovake situacije," kažu u kratkom priopćenju.

O svemu će se još službeno izjasniti i sama Porezna uprava.

SiB.hr

  
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja