Lifestyle / Studentski kutak

Studentski servis Osijek i ove godine studentima organizira i nudi mogućnost zarade tijekom turističke sezone

Studentski servis Osijek i ove godine studentima organizira i nudi mogućnost zarade tijekom turističke sezone

Još u studenome prošle godine počele su prijave za sezonske poslove ovoga proljeća i ljeta. Niz je godina odlične suradnje s turističkim operaterima na Jadranu, a jednako nastavljamo i ove godine. Dio studenata na Jadranu zarađuje već u lipnju, većina kreće raditi tek nakon ispitnih rokova.


 
Iz godine u godinu sve je više poslova za koje se traži određena stručnost, vještina, znanja i iskustva, znanja stranih jezika, određene licence. To su i bolje plaćeni poslovi. Tako su i ove godine kao i prijašnjih godina traženi turistički animatori koji za turiste veće platežne moći organiziraju razne igraonica, predstave, igre na vodi, aktivno sudjeluju u osmišljavanju zabave za goste.

NAJTRAŽENIJI POSLOVI: pomoćno osoblje u kuhinji, poslovi pospremanja i čišćenja te jednostavniji poslovi posluživanja gostiju

Najmanji problem – prehrana

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pri dogovoru s poslodavcem ne kreće se odmah u priču o zaradi jer je to za mlade većinom prvi puta da ulaze u takav svijet, pa im se nastoji olakšati tih nekoliko mjeseci što boljim uvjetima rada.

Studentski centar inzistira na pokriću troškova smještaja, te barem jednom ili dva obroka dnevno. Osigurana hrana uglavnom nije problem jer većina poslodavaca ima u opisu posla pripremanje hrane. Jedini nedostatak ovakve vrste posla jest činjenica da turistička sezona traje sve duže, pa studenti ponekad ne mogu raditi zbog obveza na fakultetima međutim, dodatna radna snaga ipak najbolje dođe na vrhuncu sezone, u srpnju i kolovozu.

Široka ponuda ponuđenih poslova – mogućnost zarade

Pomoćno osoblje u kuhinji, servirke, redari i spasioci na moru i bazenima, kontrolori ulaza, radnici u glačaonici, kućni majstori, recepcionari, različiti poslovi na tekućem održavanju i plaži (primjerice, iznajmljivanje ležaljki i suncobrana), presretače s letcima, čak i vozači vozila za razgledanje znamenitosti i ponude određenog područja. No, sve je više poslova za koje se traži određena stručnost, vještina, znanje i iskustvo, određene licence. To su i bolje plaćeni poslovi. Tako su i ove, kao i prijašnjih godina već sada vrlo traženi turistički animatori koji za turiste veće platežne moći organiziraju, često na nekom od svjetskih jezika, razne igraonice, predstave, igre na vodi, aktivno sudjelovanje u osmišljavanje zabave za goste.

Zarada studenta varira i uvjetovana je, između ostaloga, o tome sudjeluje li poslodavac u plaćanju prijevoza do turističkog odredišta gdje se posao obavlja, osigurava li studentu besplatnu prehranu i smještaj, ali i o tome koliko je dnevno radno vrijeme.

Upravo sada je najveća potražnja za studentima,  jer većina studenata glede svojih obaveza na fakultetima može početi s radom tek početkom srpnja, tako da je sada i najveća ponuda poslova na Jadranu.

Poslodavci znaju za ovaj „problem“, te studente nastoje uposliti u  „top“ sezoni, dakle u srpnju i kolovozu. Tako je i ove godine.

Studenti rade korektno

Dosadašnja iskustva i povratne informacije daju nam za pravo reći da studenti svoje poslove odrade korektno, marljivo i stručno, a poslodavci su ti koji im omogućavaju da radom ipak povećaju budžet i donekle svojim roditeljima i sebi olakšaju troškove studentskog života.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!