Lifestyle / Studentski kutak

Škola ''Zaštita od obiteljskog nasilja'' na Pravnom fakultetu

Škola ''Zaštita od obiteljskog nasilja'' na Pravnom fakultetu

Jučer je započela Škola „Zaštita od obiteljskog nasilja“ na Pravnom fakultetu u Osijeku. Škola je prvi ovakav projekt na Pravnom fakultetu u Osijeku u organizaciji Studentskog zbora Pravnog fakulteta.

Školu je otvorila predsjednica Organizacijskog odbora Ivana Martić koja je u svom govoru pozdravila sve okupljene i izrazila nadu da će kroz idućih 5 dana studenti steći znanja koja će im pomoći da jednog dana oni sami provode promjene koji su potrebne za rješavanje ovog problema. Studente i sve prisutne je također pozdravio i dekan Pravnog fakulteta u Osijeku izv.prof.dr.sc. Boris Bakota koji je u svom govoru izrazio ponos što je upravo ovakav projekt osmišljen na ovom fakultetu i što je uz upornost studenata, odnosno studentskog aktivizma i potpore fakulteta zaživio.

Poseban gost prvog dana Škole bio je i zamjenik župana Dragan Vulin koji je cijeli projekt podržao u potpunosti i također izrazio zahvalnost i potporu budućim projektima studenata grada Osijeka.

Čast otvoriti Školu svojim predavanjem imao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji je održao predavanje na temu zlostavljanje i zanemarivanje djece u obitelji te pored ostalog naglasio da aktualno ili potencijalno zlostavljanje često prođe neprepoznato, roditelji poriču vlastito zlostavljanje, a djeca prikrivaju isto radi zaštite obitelji. Također je napomenuo da su u pitanju dugoročne posljedice od kojih najčešće muškarci postanu zlostavljači, a žene uspostavljaju odnose u kojima su i dalje viktimizirane, odnosno djecu najčešće zlostavljaju roditelji koji su i sami bili žrtve te to čini začarani krug zlostavljanja u obitelji.

Sljedeće je predavanje održala izv.prof.dr.sc. Branka Rešetar koja je na temu uvod u zaštitu od obiteljskog nasilja pojasnila pravne i teorijske osnove zakonskih promjena te opća načela Obiteljskog zakona . Iduće predavanje na temu kaznenopravnih aspekata nasilja u obitelji u Republici Hrvatskoj održala je doc.dr.sc. Barbara Herceg Pakšić koja koja je izdvojila da kazneno pravo mora biti zadnje opcija (ultima ratio) te da novčane kazne nisu svrhovite jer utječu na cijelu obitelj.

Jučerašnji dan završio je korisnim predavanjem odvjetnika Hrvoja Krivića koji je sudionicima približio procesni položaj okrivljenika kod kaznenog djela s elementima obiteljskog nasilja u praksi.

Danas će predavanja započeti u 14h u vijećnici Pravnog fakulteta u Osijeku uz bogat program koji možete pronaći na stranici Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Osijeku.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!