Lifestyle / Studentski kutak

Novi Erasmus+ projekti za udrugu C:E:T

Novi Erasmus+ projekti za udrugu C:E:T

Udruzi C:E:T platforma odobrena su na posljednjem roku koji je bio u listopadu 2015. godine dva nova Erasmus+ projekta u sklopu Ključne aktivnosti 1, razmjene mladih.

Prva razmjena mladih pod nazivom YE „Human rights – base of Europe“ okupiti će 42 mladih od 18 – 30 godina, iz Hrvatske, Bugarske, Češke, Grčke, Litve, Makedonije i Italije, a financiran je u cijelosti od strane Nacionalne agencije za mobilnost i programe Europske unije u sklopu Erasmus+ programa. Mladi će na ovom projektu putem diskusija, radionica, debata, sastanaka s donositeljima odluka, konkretnih akcija te simulacija, učiti jedni od drugih o tome što su ljudska prava, kako promovirati njihovu važnost i zašto je zaštita ljudskih prava važan preduvjet za stvaranje Europe koja će imati jednake mogućnosti za sve građane bez obzira na sve različitosti, rase, etničke pripadnosti, vjeroispovijesti , spolnu pripadnost, političku orijentaciju i sl. Također mladi će se upoznati s načinima na koje upravo oni mogu preuzeti ulogu aktivnih građana te kako potaknuti druge mlade da se aktivno uključe u društvo i ostvare direktan utjecaj na stvaranje bolje zajednice i društva u kojem živimo.

Druga razmjena mladih pod nazivom YE „Youth European education“ okupiti će 48 mladih od 18 – 30 godina, iz Hrvatske, Rumunjske, Mađarske, Grčke, Bugarske, Češke, Italije i Latvije, a financiran je u cijelosti od strane Nacionalne agencije za mobilnost i programe Europske unije u sklopu Erasmus+ programa. Kroz simulacije, brainstorming, prezentacije, diskusije, sastanke s donositeljima odluka i sl. sudionici će jedni od drugih učiti kako se uključiti aktivno u politički, društveni i ekonomski aspekt društva budući da još uvijek nemamo dovoljan broj mladih koji su uključeni u aktivno građanstvo. Cilj je potaknuti mlade da kritički i kreativno promišljaju o ulozi i značaju europskog građanstva te promovirati aktivno sudjelovanje mladih u izgradnji i promociji društva koje se temelji na europskim vrijednostima.

Također članovi C:E:T platforme proteklog tjedna proveli su na prvom od ukupno tri treninga u sklopu projekta European Youth Work Academy, a koji se u organizaciji C:E:T platform Srbije održao u Beogradu od 30.11. – 07.12.2015. Na treningu se okupilo 30 mladih i osoba koje rade s mladima, a treningom je bio obuhvaćen menadžment partnerskih organizacija te priprema projektnih prijedloga. Kroz sudjelovanje na ovom treningu članovi C:E:T platforme Hrvatska stekli su kompetencije za pisanje projekata, apliciranje te provedbu projekata, a osim toga sklopljena su i nova partnerstva. Također u sklopu projekta održana je i interkulturalna večer na kojoj su predstavnici C:E:T platforme Hrvatska prezentirali hrvatska jela i pića te turističke destinacije u Hrvatskoj te se time pridružili promociji Republike Hrvatske, ali i Grada Đakova kao turističke destinacije koju se isplati posjetiti.

C:E:T platforma Hrvatske će nastaviti kroz međunarodna partnerstva raditi na projektima za mlade te ovim putem možemo najaviti i više aktivnosti na lokalnoj razini koje će obuhvaćati suradnju s javnim institucijama te drugim neprofitnim organizacijama na području Grada Đakova i šire, a sve u svrhu uključivanja većeg broja mladih u aktivno građanstvo.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!