Lifestyle / Studentski kutak

Tanja proputovala 28 zemalja zahvaljući Erasmusu

Tanja proputovala 28 zemalja zahvaljući Erasmusu

Tanja Odobašić , studentica diplomskog studija Poduzetništva Ekonomskog fakulteta u Osijeku, trenutno odrađuje svoj posljednji tjedan u Pestalozzi International Village organizaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zahvaljujući Erasmus stipendiji Tanja se od rujna nalazi u mjestu Hastings na jugu Engleske. 

Tijekom proljetnog Erasmus+ natjecaja Tanja je osvojila stipendiju za obavljanje inozemne stručne prakse, a ovo joj je treća međunarodna mobilnost tijekom fakultetskog obrazovanja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku na kojem je i ovaj put imala potporu mnogih profesora (prethodno je studirala u Finskoj, te na američkom programu “Semester at Sea” te zahvaljujući dostupnim stipendijama posjetila je pet kontinenata i 28 zemalja svijeta).

“Nova znanja, vještine, poznanstva i usavršavanje jezika glavni su motivi zbog kojih sam se odlučila na jos jednu studentsku razmjenu. Budući mi je ovo zadnja godina studiranja odlučila sam se iskoristiti posljednju priliku za mobilnost. Izazov je bio pronaći praksu jer osvajanje stipendije pokriva troškove života, ali ne osigurava radno mjesto prakse. Što se toga tiče sve je na samom studentu – odabir države, pronalazak organizacije, apliciranje i organizacija puta. Iako je cijeli proces bio zahtjevan, znala sam na temelju prijašnjeg iskustva da se sve to isplati jer u ni u čemu ne uživam više nego u putovanjima, upoznavanju novih kultura i novim iskustvima.”

Pestalozzi je neprofitna organizacija koja se bavi obrazovanjem mladih i iznimno nadarenih pojedinaca iz zemalja u razvoju. Dvogodišnjim školovanjem stipendisti stječu obrazovanje koje im omogučuje upis na fakultet u nekoj od razvijenih zemalja da bi kasnije mogli pomoći zajednicama iz kojih dolaze. Organizacija je dobila naziv po švicarskom pedagogu i reformatoru obrazovanja koji je smatrao da je najbolji način obrazovanja cjeloviti: “Education by head, heart and hands”. (Vise info: www.pestalozzi.org.uk )

Budući da se radi o neprofitnoj organizaciji koja postoji preko pedeset godina, najveći izazov je prikupljanje sredstava za stipendije i ostale troškove poslovanja.

“Upravo odjel fundraisinga i marketinga je ono što me najviše privuklo ovoj praksi. Organizacija događanja na kojima se prikupljaju sredstva, kontakt velikih i manjih donora, poslovna komunikacija i održavanje odnosa čine se jako zanimljivim i dinamičnim. Sektor dobrotvornih organizacija u Engleskoj je jako snažan i potpuno drugačiji od svega sto vidimo kod nas. Moja mentorica, Abigail Tourle pobrinula se da imam zanimljive zadatke i da naučim što više, a svi ostali zajedno učinili su da se ovdje osjećam kao da tu pripadam. Neke od aktivnosti bile su: pohađanje intenzivnog tečaja prezentacijskih vještina, prisustovanje poslovnim sastancima, briga o učenicima na edukacijskim putovanjima, sudjelovanje u organiziranju različitih događanja, izrada sadržaja za društvene medije i web stranicu, pomaganje učenicima koji slušaju ekonomske predmete…sve u svemu Erasmus+ praksa jedno je predivno iskustvo koje bih preporučila svim studentima koji žele dobiti više od samog studiranja na matičnim sveučilistima. ”

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tanja Odobašić

   


Izdvojeno

Reci što misliš!