Lifestyle / Studentski kutak

Suradnja studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Pivovare Osijek

Suradnja studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Pivovare Osijek

Dugogodišnja suradnja Katedre za marketing na Ekonomskom fakultetu u Osijeku s poslovnim subjektima u Hrvatskoj nastavila se i ove godine kada su studenti prve godine diplomskog studija smjera Marketing i Trgovina i logistika dobili priliku, u sklopu kolegija Strategije ulaska na inozemno tržište, rješavati poslovni slučaj Pivovare Osijek d.o.o.



Docentica dr.sc. Helena Štimac svjesna je važnosti suradnje s poslovnim subjektima iz našeg okruženja te važnosti primjene znanja stečenog na fakultetu u praksi, tj. u svakodnevnom poslovanju poslovnih subjekata. Stoga je docentica dr.sc. Helena Štimac dogovorila suradnju s Pivovarom Osijek kako bi studenti dobili praksu u rješavanju poslovnog slučaja, dok je s druge strane Pivovara Osijek produbila već započetu suradnju s Ekonomskim fakultetom u Osijeku te uz pomoć studenata dobila „svježe“ ideje kako uspješnije internacionalizirati svoje poslovanje.

Pivovara Osijek, smještena u Osijeku, ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje piva. Već dugi niz godina prisutna je na domaćem, ali i na inozemnim tržištima te danas radi na unaprjeđenju svog poslovanja, internacionalizaciji poslovanja te rebrandingu. Svjesni su situacije na tržištu te žele uspješno plasirati svoje proizvode.

Kao što je prethodno istaknuto, Pivovara Osijek radi na internacionalizaciji poslovanja te su stoga studenti radili na poslovnom slučaju: Strategija nastupa na inozemno tržište za poslovni subjekt Pivovare Osijek d.o.o., u kojem su istraživali tržišta Bosne i Hercegovine i Mađarske. U rješavanju poslovnog slučaja najuspješniji bili su Anja Bradarić, Ivala Lerinc, Luka Milković, Mihaela Murvaj, Filip Stanković i Renato Đurđević za tržište Bosne i Hercegovine, te Tomislav Vajda, Filip Poznić, Juraj Vištica, Andrej Pap i Ivan Plahinek za tržište Mađarske.

Najuspješniji timovi dobili su priliku rješenja svojih poslovnih slučajeva izložiti pred direktorom Pivovare Osijek Antoniom Drobinom i direktoricom marketinga Andrejom Komak, te su za svoj trud i u konačnici uspjeh dobili priznanja, novčanu nagradu te poseban VIP tretman na Danima piva 2016. godine.

Studenti su prilikom rješavanja slučaja dobili mogućnost da znanje stečeno na fakultetu primijene u praksi, upoznaju se s poslovanjem poslovnog subjekta te iskustvo u radu konkretnog poslovnog slučaja koji će im u budućnosti i više nego koristiti.

Suradnjom su bili zadovoljni i u Pivovari Osijek, posebno gospodin Drobina: „Izrazito nam je zadovoljstvo bilo surađivati s mladim ljudima te slušati njihova razmišljanja oko konkretnih praktičnih zadataka.“

Izrazito je ugodno vidjeti studente, koji su budućnost naše zajednice, kako se povezuju i surađuju s budućim poslodavcima te uče jedni od drugih i na taj način razvijaju sebe, ali i svoje okruženje.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!