Lifestyle / Studentski kutak

Po drugi puta u Hrvatskoj održava se Primatijada – susret studenata prirodoslovno – matematičkih struka

Po drugi puta u Hrvatskoj održava se Primatijada – susret studenata prirodoslovno – matematičkih struka

Primatijada je susret djelatnika i studenata s različitih područja prirodoslovno-matematičkih struka koji se bavi okupljanjem i poticanjem suradnje tih znanstvenika te podupiranjem djelotvornog znanstvenog i gospodarskog razvitka Hrvatske.

Primatijada je idejno pokrenuta 2014. godine kada je organizirana po prvi puta na inicijativu Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ubrzo su se kao aktivni suorganizatori pridružila i ostala 4 najveća sveučilišta u Hrvatskoj: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Odjeli za kemiju, matematiku, biologiju i fiziku), Sveučilište u Splitu (Prirodoslovno – matematički fakultet), Sveučilište u Rijeci (Odjeli za biotehnologiju, matematiku, fiziku i informatiku), Sveučilište u Zadru (Odjel za geografiju). Održana je od 8. do 11. svibnja u Hotelu Valamar Diamant Residence pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Ove godine održava se po drugi puta u Poreču u turističkom naselju Valamar Diamant Residence*** od 6. do 10. svibnja. Ovogodišnji organizatori i sudionici su Prirodoslovno – matematički fakultet u Zagrebu, Prirodoslovno – matematički fakultet u Splitu, Odjeli za biotehnologiju, matematiku, fiziku i informatiku pri Sveučilištu u Rijeci, te Odjeli za kemiju, fiziku, matematiku i biologiju pri Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Primatijada je podijeljena na znanstveni i sportski dio

Znanstveni dio programa obuhvatit će plenarna predavanja uvaženih znanstvenika, izlaganje projekata studenata i njihovih asistenata, te brojnih radionica u kojima će studenti predstaviti znanost u drugom svjetlu. Također, znanstveni dio će sadržavati i timske debate o zadanim temama, natjecanje u programiranju, kviz općeg znanja iz područja informatike, te kviz znanja iz područja opće kulture.

Sportski dio programa obuhvaćaju natjecanja među sveučilištima u 5 disciplina (futsal, odbojka, košarka, rukomet, šah) u muškoj i ženskoj kategoriji.

Ono što razlikuje Primatijadu od svih ostalih susreta studenata je njezin naglasak na znanstvenom dijelu.

Projekt je procijenjen na vrijednost od oko pola milijuna kuna, čije troškove većinom snose studenti.

Milenko Korica, predsjednik studentskog zbora Odjela za kemiju, koordinator ovog projekta za Osijek, te također član organizacijskog tima Primatijade, kaže: „Konačno smo mi, studenti, odlučili organizirati nešto što će popularizirati znanost u našoj državi. Ovim putem molimo sve potencijalne sponzore za pomoć. Prošle su nam godine uvelike pomogle donacije svih sponzora, i također rektorata navedenih sveučilišta, te samih matičnih fakulteta. Kako je broj sudionika, a time i troškovi Primatijade ove godine veći, trebat ćemo još veću pomoć. Pri tome će ovaj projekt biti u obostranu korist jer sponzorima nudimo različite pogodnosti, u skladu s našim mogućnostima“.

„Također moram izraziti posebnu zahvalnost Gradu Osijeku, Osječko – baranjskoj županiji, Jadranskom osiguranju d.d., Karolini, Jamnici, Ru – Ve d.o.o., Scan d.o.o., Excido d.o.o., Privrednoj banci Zagreb, te Tufna clubu na prošlogodišnjoj podršci studentima prirodoslovno – matematičkih sastavnica Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku“.

Kako su prošle godine prirodoslovno – matematičke sastavnice Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku (Odjel za kemiju, Odjel za biologiju, Odjel za fiziku i Odjel za matematiku) ponijele titulu ukupnih pobjednika Primatijade 2014, iz osječkog organizacijskog tima Primatijade 2015 poručuju kako će se potruditi obraniti titulu i ove godine i pokazati kvalitete koje Osijek i osječko sveučilište posjeduju.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!