Lifestyle / Studentski kutak

Mursa studentski dom, a na Sveučilištu brojni novi smjerovi

Mursa studentski dom, a na Sveučilištu brojni novi smjerovi

U Osijeku održan sastanak čelnika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta
te Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

U četvrtak poslije podne, 5. ožujka 2015. godine, u vijećnici Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, Osijek) organiziran je zajednički sastanak članova Uprave osječkog Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Željkom Turkaljem, predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je predvodio ministar, prof. dr. sc. Vedran Mornar, te Agencije za znanost i visoko obrazovanje, predvođene ravnateljicom, prof. dr. sc. Jasminom Havranek.

Sukladno ranijem dogovoru i predloženom dnevnom redu sastanka, razmatran je niz točaka vezanih uz problematiku znanosti i visokog obrazovanja, a osobito onih vezanih uz Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tako je, između ostaloga, potvrđeno da će objekt nekadašnjeg Hotela Mursa u Ulici Bartola Kašića država uskoro prebaciti u vlasništvo osječkog Sveučilišta kako bi bio preuređen u budući studentski dom kapaciteta oko 250 ležajeva.

"Budući da je tvrtka koja trenutačno upravlja tim objektom u stečaju, pokušat ćemo što prije, posredstvom DUUDI-ja, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, riješiti vlasničke odnose i taj objekt staviti na raspolaganje osječkom Sveučilištu", potvrdio je ministar Mornar. Načelno je dogovorena dodjela još nekoliko zgrada osječkom Sveučilištu, koje su trenutačno u državnom vlasništvu. Tako bi, primjerice, zgrada u Ulici Ivana Gundulića 10 trebala biti dodijeljena Ekonomskom fakultetu, a sadašnja zgrada Građevinskog fakulteta u Crkvenoj 21, nakon njegove selidbe u novi objekt u sveučilišnom kampusu, Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na ovaj način osječko Sveučilište dobit će nove infrastrukturne objekte, nužne za njegov dalji razvoj", dodao je ministar.

Nadalje, na dnevnom redu bili su i sveučilišni centri u Osijeku i Slavonskom Brodu, kao i povećanje upisnih kvota u tzv. STEM području (Science, Technology, Engineering, Mathematics) te usklađivanje broja nastavnika i studenata na fakultetima koji pripadaju tom području. Čelnici Ministarstva obećali su i tehničku pomoć (oko arheoloških istraživanja i izrade projektne dokumentacije) u zapadnom dijelu kampusa za potrebe budućih zgrada Elektrotehničkog, Prehrambeno-tehnološkog i Pravnog fakulteta u Osijeku. Također, razmatran je i prijedlog izmjene projekta Tehnopolis u Ulici Josipa Reihl-Kira, na lokaciji bivše zgrade Biotehničkog znanstvenog centra.

Predstavnici Ministarstva i Agencije dali su potporu i prijedlogu niza novih studijskih programa, čije je pokretanje idućih godina planirano na znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama osječkog Sveučilišta. To su: Arhitektura na Građevinskom fakultetu; Dentalna medicina, Fizioterapija i Primaljstvo na Medicinskom fakultetu; zajednički studij Farmacija Medicinskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta; Kineziologija na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti; Sociologija na Filozofskom fakultetu te Kreativne terapije kao zajednički studij Umjetničke akademije, Medicinskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

"Zadovoljni smo ovim prijedlozima. Mi smo kao Ministarstvo uvijek inzistirali da se, ako se već povećava ponuda studijskih programa, ona u prvom redu povećava u području prirodnih i tehničkih znanosti. To je u skladu s uputama koje posljednjih godina dobijamo s europske razine", naglasio je Mornar.

"Zadovoljni smo ovim sastankom i donesenim zaključcima. Predstavnici Ministarstva i Agencije pokazali su interes i razumijevanje za naše inicijative i prijedloge, u čiju ćemo provedbu sada krenuti uz njihovu potporu", zaključio je rektor Turkalj nakon sastanka.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!