Lifestyle / Studentski kutak

Umjesto subvencija za hranu i smještaj, država će stipendirat studente ovisno o socijalnom statusu

Umjesto subvencija za hranu i smještaj, država će stipendirat studente ovisno o socijalnom statusu

Umjesto dosadašnjeg modela u kojem država pomaže studentima sufinanciranjem hrane i smještaja, Institut za razvoj obrazovanja (IRO) već neko vrijeme intezivno radi na novom modelu.

Smatraju da je dosadašnji model nerealan i teško održiv. Država svaki obrok subvencionira sa 71,24 posto, a smještaj u domu sa 105 kuna. Iz državnoga proračuna za prehranu i smještaj studenata godišnje se izdvaja oko 200 milijuna kuna.

- Naša je analiza pokazala da nigdje ne postoji tolika količina indirektnih potpora studentskome standardu kao u Hrvatskoj. U sadašnjem indirektnom sustavu potpora participiraju svi studenti, uključujući one kojima ta potpora nije potrebna jer imaju roditelje koji im mogu normalno plaćati hranu i osigurati smještaj. Zato smatramo da subvencije treba u potpunosti ukinuti i sredstva koja se za to izdvajaju raspodijeliti u direktnu pomoć studentima kroz stipendije - kaže za Jutarnji list Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, koji je izradio prijedlog reforme financiranja visokog obrazovanja u Hrvatskoj, u sklopu čega je i studentski standard.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po izračuni IRO-a student u semestru potroši 16 tisuća kuna za školarinu, smještaj i hranu. Polovica toga odlazi na smještaj i prehranu, što na mjesečnoj bazi iznosi 1600 kuna. Računica IRO-a jest da bi država direktno studentu trebala davati mjesečno oko 3200 kuna, no ne svima već potrebitima, ovisno o socijalnom statusu.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kažu da su u zadnje dvije godine odradili značajne uštede u sustavu studentskih subvencija. Novim modelom smanjili su postotak subvencioniranja prehrane pa sada svaki topli obrok država subvencionira sa 71,24 posto, a sokove, pudinge i slične prehrambene artikle sa 50 posto. Na temelju tih promjena uspjeli su uštedjeti oko 50 milijuna kuna, što je preusmjereno u studentske stipendije.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!