Lifestyle / Studentski kutak

Istraživanje: Hrvatski studenti su umorni, često se seksaju, piju i zadovoljni su kvalitetom života na studiju

Istraživanje: Hrvatski studenti su umorni, često se seksaju, piju i zadovoljni su kvalitetom života na studiju

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga proveo je prvo nacionalno istraživanje kvalitete života studenata. Putem on-line ankete sudjelovalo je 1880 redovitih studenata.

Hrvatski studenti uglavnom su zadovoljni kvalitetom života, studijem i studiranjem, što je potvrđeno i podatkom da bi 65,3 posto studenata ponovno upisalo isti fakultet, no zabrinjava podatak da ih se gotovo 50 posto u zadnjih mjesec dana osjećalo umorno i iscrpljeno.

Posebno iskače još nekoliko podataka - samo 34,2 posto studenata redovito vježba, a njih samo 36,1 posto kaže da je u dobroj fizičkoj kondiciji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad je riječ o spolno rizičnom ponašanju i ovisnostima, anketa pokazuje da 24,6 posto ispitanih studenata nije stupilo u spolne odnose, kao sredstvo zaštite najčešće koriste kondom (63,5 posto) ili prirodne metode (37,7 posto), a broj spolnih partnera u posljednih godinu dana kretao se od jedan do 34.

Na ginekološkom pregledu nikad nije bilo 28,1 studentica, a prekid trudnoće imalo je njih 2,4 posto.

Među sredstvima ovisnosti među studentima prednjači alkohol, a na drugom mjestu je marihuana, odnosno hašiš.

Zabrinjava podatak da je 65,7 posto studenata koji su konzumirali droge izjavilo da bi lako ili vrlo lako u jednom danu došli do hašiša ili marihuane.

Anketa pokazuje da gotovo 40 posto studenata puši, šest ili više pića za redom jednom tjedno uzme 8,1 posto studenata, jednom mjesečno 77 posto ispitanih studenata uzme tabletu za smirenje, a kao razlog uzimanja droge najčešće navode znatiželju (77,5 posto) i dokazivanje među prijateljima (54,9 posto).

Uglavnom zadovoljni kvalitetom života na studiju, studenti u anketi bili su i uglavnom neodlučni kada su se trebali izjasniti znaju li nastavnici zainteresirati studente za svoj predmet (40,5 posto), više od polovice studenata (51 posto) tvrdi da nastavnici jasno izlažu sadržaj svojih predmeta, a većina (76,9 posto) slaže se da se nastavnici prema studentima odnose korektno i s poštovanjem te da su dostupni i susretljivi za konzultacije sa studentima (74,5 posto).

Gotovo 60 posto ispitanih studenata navodi da nastavnici korektno ocjenjuju. Uglavnom su zadovljni i organizacijom studija.

U slobodno vrijeme 83,3 posto studenata svakodnevno je za računalom, svaki dan glazbu sluša 72,1 posto, a vijesti prati 38,8 posto studenata. Svega 8,5 posto svakodnevno se bavi nekom umjetnošću, s prijateljima se druži njih 35 posto, dok (pre)velik interes ne iskazuju za redovito angažiranje u nevladinim udrugama ili pak volontiranje.

Izvor: Jutarnji list

 


Izdvojeno

Reci što misliš!