Lifestyle / Studentski kutak

Povoljniji studentski krediti za osječke studente

Povoljniji studentski krediti za osječke studente

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i član Uprave Zagrebačke banke Milivoj Goldštajn potpisali su danas u Osijeku Ugovor o poslovnoj suradnji na projektu „Studentski krediti“ u trajanju sljedeće tri godine.

"Ulaganje u mladost i znanje najisplativije je ulaganje Grada Osijeka, jer upravo ostanak i povratak mladih obrazovanih kadrova može značajno utjecati na gospodarsku sliku gradu te osigurati njegov razvoj i napredak" – istaknuo je gradonačelnik Vrkić.

Ovaj ugovor nastavak je dosadašnje uspješne suradnje između Zagrebačke banke i grada Osijeka. Banka je najznačajniji financijski partner ne samo grada već smo usmjereni na jačanje potpore lokalnom gospodarstvu gdje bilježimo rast plasmana korporativnim klijentima od prosječno 15% godišnje, a kontinuirano unapređujemo ponudu za individualne klijente. Grad Osijek i cjelokupna regija Slavonija ima veliku mogućnost za rast i razvoj, a vjerujemo da će upravo zahvaljujući ovim kreditima i edukaciji te znanstvenom usavršavanju mladih uspjeti iskoristiti sav svoj potencijal“, rekao je g. Goldštajn.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zahvaljujući ovom sporazumu studenti iz Osijeka imat će mogućnost korištenja studentskih kredita za plaćanje troškova života te za plaćanje školarine po povoljnijoj kamatnoj stopi koju će dodatno grad Osijek sufinancirati. Ovi krediti uz gradsku subvenciju namijenjeni su redovnim studentima sveučilišnih, stručnih i poslijediplomskih koji udovoljavaju uvjetima koje je propisao Grad.

Rok korištenja kredita jednak je trajanju studija, odnosno preostalim godinama studija korisnika kredita, uz dodatnu mogućnost korištenja odgode plaćanja prve rate u trajanju do 12 mjeseci. Na taj način otplata glavnice kredita započinje tek nakon završetka studija i eventualno iskorištene odgode početka otplate. Rok vraćanja kredita neovisno o roku trajanja studija iznosi do 120 mjeseci. Grad sufinancira kamatu u visini 2,81 p.p te kamatna stopa za studente iznosi 2,95% godišnje, promjenjiva, u kunama. Krediti se odobravaju bez naknade za obradu kredita.

Za preddiplomske i diplomske studije iznos kredita za plaćanje troškova života u rasponu je od 500 do 1.500 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Osijeka, od 1.000 do 3.000 kuna mjesečno za studente koji studiraju u RH (ali izvan Grada) te od 2.000 do 4.000 kuna mjesečno za studente koji studiraju u inozemstvu. Za poslijediplomske studije iznos kredita za plaćanje troškova života za studije na području RH u rasponu je od 1.000 do 3.000 kuna mjesečno dok za studente koji studiraju u inozemstvu iznosi od 2.500 do 5.000 kuna mjesečno.

2429f5b69c999e413e114ccf957f64c7.jpg
Za preddiplomske i diplomske studije kredit za plaćanje školarine iznosi maksimalno do 18.000 kuna godišnje za studije na području Osijeka te maksimalno 30.000 kuna godišnje za studiranje na području RH (ali izvan Osijeka) i maksimalno 48.000 kuna godišnje za studije u inozemstvu. Kod poslijediplomskih studija kredit za plaćanje školarine za studiranje na području RH može iznositi maksimalno 42.000 kuna godišnje, a za studije u inozemstvu maksimalno 60.000 kuna godišnje.

Na temelju objavljenog javnog poziva za dodjelu studentskih kredita Odbor za studentske kredite Grada Osijeka zaprima zahtjeve i izdaje suglasnost za podizanje povlaštenog studentskog kredita. Temeljem ove suglasnosti student ostvaruje pravo na studentski kredit uz subvenciju Grada Osijeka, a Zagrebačka banka odobrava kredit ukoliko student odgovara uvjetima boniteta koje utvrđuje Banka.

Izvor: osijek.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!