Lifestyle / Studentski kutak

Još 716 slobodnih mjesta za jesenski upis na osječke fakultete

Još 716 slobodnih mjesta za jesenski upis na osječke fakultete

Središnji ured državne Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u ljetnom upisnom roku.

Osječko sveučilište tako je zabilježilo 3135 prijava za prvi izbor, a na koncu su se ljetos na željene fakultete u Osijeku upisala ukupno 2354 studenta – 2123 redovita, 182 izvanredna studenata i 43 starija od 25 godina jer za tu kategoriju u posljednje dvije godine postoje posebne kvote i ni jedan strani državljanin.

Tako će maturanti i ostali koji žele studirati moći ujesen konkurirati za još 716 mjesta – 135 za redovite studente, 137 za redovite studente starije od 25 godina, zatim će se moći upisati 348 izvanrednih studenata i 37 izvanrednih studenata starijih od 25 godina te 60 stranih državljana. Pritom valja istaknuti kako još nisu obrađeni podatci za jedan od najvećih osječkih fakulteta, Pravni, gdje će se upisi obavljati u kolovozu i rujnu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviše mogućnosti za upis na jesenskom roku ostalo je na najvećim fakultetima koji su imali i najveće kvote, ali posrijedi su uglavnom mjesta za izvanredne studente i starije od 25 godina. Tako je na Ekonomskom fakultetu ostalo još ukupno 190 mjesta (ali samo osam za redovite studente mlađe od 25 godina), Poljoprivredni fakultet nudi šansu za 147 kandidata (18 za redovite mlađe studente), Elektrotehnički ima kapacitet za još 109 budućih studenata (samo tri u najtraženijoj kategoriji), a Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu još 53 mjesta, od čega četiri za redovite studente mlađe od 25 godina. S druge strane, logično, najmanje jesenske kvote nude one sveučilišne ustanove koje su i inicijalno primale najmanji broj kandidata, ponajprije svi sveučilišni odjeli - za fiziku, biologiju i matematiku po četiri, za kemiju devet te još pet mjesta na Odjelu za kulturologiju. Još samo 13 studenata može se ove jeseni upisati i na različite smjerove očito atraktivnog Filozofskog fakulteta koji je inicijalno primao 304 studenta.

Izvor: Glas Slavonije

 


Izdvojeno

Reci što misliš!