Lifestyle / Studentski kutak

Od jeseni novi studiji na osječkom Sveučilištu: Nakladništvo i Kazališno oblikovanje

Od jeseni novi studiji na osječkom Sveučilištu: Nakladništvo i Kazališno oblikovanje

Kazališno oblikovanje na Umjetničkoj akademiji i Nakladništvo na Filozofskom fakultetu dva su nova studijska programa koja je usvojio Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Kako donosi Glas Slavonije, oba su studijska programa prvo usvojila vijeća na matičnim fakultetma, a zatim su odobrena i na sveučilišnoj razini.

- Kazališno oblikovanje je preddiplomski sveučilišni studij, koji je dobio pozitivne recenzije međunardnog povjerenstva, a objedinjuje tri segmenta: scenografiju, kostimografiju i lutkarske tehnologije. Riječ je o jedinstvenom studiju u Hrvatskoj za koji smo primijetili da se za njim pokazala potreba i zato smo ga odlučili pokrenuti. Za početak, on će trajati tri godine, a vidjet ćemo kako će se dalje razvijati. Vjerujem da će izazvati veliko zanimanje jer je potreba za ovim vrstama zvanja u Hrvatskoj i regiji danas poprilična, ocjenjuje dekanica UAOS-a Helena Sablić Tomić.

Što se tiče drugog studija, dekanica Filozofskog fakulteta Ana Pintarić, unatoč evidentnoj krizi u nakladništvu, uopće ne sumnja da je takav program potreban.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kada smo 2011. napravili elaborat, ovaj je studij bio i te kako potreban. No smatramo da je i dalje tako jer osobe koje ga završe mogu i same otvoriti neki posao. Već tri godine čekamo odobrenje za pokretanje ovog studija, a sada smo ga konačno dočekali. To je diplomski sveučilišni dvopredmetni studij koji će dobro doći našem fakultetu i slavonskoj regiji. Taj će se studij kombinirati sa srodnim studijima koji mogu obogatiti Nakladništvo, ali i obrnuto – Nakladništvo će nesumnjivo obogatiti njemački jezik, filozofiju, pedagogiju, hrvatski jezik i drugo, procjenjuje dekanica.

I jedan i drugi studij izvodit će mahom stalni zaposlenici spomenutih ustanova, a zainteresirani će ih maturanti, prema svemu sudeći, moći upisati već u jesen, dakle u idućoj akademskoj, 2014./2015., godini.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!