Lifestyle / Studentski kutak

Održan Globalni tjedan akcije na Filozofskom fakultetu

Održan Globalni tjedan akcije na Filozofskom fakultetu

Inicijativa studenata Filozofskog fakulteta Osijek, uz podršku Studentskog zbora Filozofskoga fakulteta organizirala je prošli tjedan seriju tribina.



Prva tribina (19. studenoga) bila je posvećena studentskim pravima te aktualnim problemima studenata i sustava visokog obrazovanja. Na tribini su, uz studente i profesore osječkog i zagrebačkog Filozofskog fakulteta govorili i predstavnici učenika Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu.

Druga tribina (20. studenoga) tematizirala je probleme radnika i radnička prava, a uvodničari su se fokusirali prvenstveno na kršenje prava zajamčenih kolektivnim ugovorima, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, te o diskriminaciji radnika pred sudovima u radnim sporovima. Na toj tribini uvodna izlaganja dali su bivši radnici Osječke pivovare d.d., bivši radnici Unikoma, pravnik iz sindikata PPDIV i predstavnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara KBC-a Osijek.

Na posljednjoj tribini, onoj koja je bila posvećena nadolazećem referendumu o braku (21. studenoga), govorili su teoretičari, mirovni aktivisti, te predstavnice LGBT udruga Zagreb Pride i Rišpet (Split), Te predstavnica LGBTIQ inicijative FFZG-a »AUT«.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

22. studenoga studentice i studenti Filozofskoga fakulteta održali su miniakciju solidarnosti s kolegicama i kolegama iz Casablance kojima je policija zabranila održavanje njihovog tradicionalnog kružoka. Studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Osijeku solidarnost su iskazali organiziranjem vlastitog kružoka na kojemu je čitan tekst »Inteligencija na nišanu« Đurđice Čilić Škeljo, inače objavljen u Zarezu br. 313-314. U isto vrijeme istovjetne su miniakcije solidarnosti održali studentice i studenti Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci, te Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

U duhu solidarnosti među ugroženim društvenim skupinama koji je obilježio cijeli tjedan, grupa studentica i studenata u subotu 23. studenoga posjetila je nemetinski Azil za napuštene životinje udruge »Pobjede«.

Događanja na Filozofskom fakultetu od 19. do 22. studenoga posjetilo je više od dvije stotine posjetitelja.


Izdvojeno

Reci što misliš!