Lifestyle / Studentski kutak

Sastanak studenata na Filozofskom fakultetu sa ciljem planiranja daljnih prosvjednih akcija

Sastanak studenata na Filozofskom fakultetu sa ciljem planiranja daljnih prosvjednih akcija

Prenosimo priopćenje Inicijative studenata Filozofskog fakulteta Osijek: Ljeto koje je za nama donijelo je dva nova udara na studentski standard, čime se nastavlja praksa oštećivanja studenata koja u Hrvatskoj traje od donošenja Zakona o visokim učilištima 1993. godine.
Radi se, dakako, o smanjivanju subvencija na prehranu i ukidanju financiranja obveznog zdravstvenog osiguranja studentima starijima od 26 godina. Iako su ta dva poteza Vlade dobila određenu medijsku pozornost, ukazujemo na činjenicu da je medijski diskurs banalizirao problem. Naime, vidljivi udari na studentski standard samo su površina problema čije je pravo lice pokušaj smanjivanja deficita državnog proračuna mjerama štednje koje se lome preko leđa studenata.

Resorno ministarstvo, ono znanosti, obrazovanja i sporta, još je jednom u postupanju prema studentima pokazalo krajnji cinizam. To se moglo vidjeti iz izjava dužnosnika ministarstva da su promjene u režimu subvencija vođene pedagoškim razlozima: htjenjem da se studente navikava na zdravu prehranu.
Istovremeno, ni riječi o tome da će smanjivanje subvencija praćeno povećanjem osnovne cijene povećati priljev financijskih sredstava u proračune studentskih centara, kako iz džepova studenata tako i iz državnog proračuna. Ako smo još i svjesni da su računi studentskih centara »u crvenom« zahvaljujući neodgovornom vođenju od strane politički podobnih čelnika, onda je jasno da promjena režima subvencioniranja nema drugu svrhu osim prikrivene sanacije štete koju su studentskim centrima nanijele prethodne uprave. Dakle, očekuje se od studenata i poreznih obveznika da plaćaju greške politički podobnih uprava, a pritom Vlada ne poziva na odgovornost uprave studentskih centara. Da stvar bude gora, krivnja se u očima javnosti svaljuje na studente, budući da se svaki naš protest protiv takvih postupaka prikazuje kao negodovanje razmaženih, privilegiranih parazita.

Drugi primjer cinizma izjava je ministra Jovanovića da ukidanjem zdravstvenog osiguranja studentima starijima od 26 godina želi studente potaknuti na brže završavanje studija jer se, kako kaže ministar, »kod nas predugo studira«.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jasno je da pozadina tog poteza nije nikakva stimulacija studenata, jer niti je u Hrvatskoj propisana dob upisa na studij, niti je »vječno studiranje« od uvođenja bolonje moguće. Ovaj potez Vlade izravno diskriminira studente koji studij nisu upisali odmah nakon srednje škole, dakle siromašne studente ili nadarene studente koji su upisali drugi studij, te studente koji su zbog bolesti morali staviti studij u mirovanje pa ga ne stignu završiti u roku koji si je zacrtao ministar. Razlog je tome cilj koji je postavljen prije desetak godina, naime povećanje udjela visokoobrazovanih u ukupnom broju stanovnika. Dakle, ne obazirući se na specifičnosti životnih okolnosti studenata Vlada provodi »reformu« kako bi se na kraju mandata mogla hvaliti povećanjem broja visokoobrazovanih stanovnika. Krajnje posljedice te reforme su višestruke: sadašnji će studenti platiti poboljšanje statistika, a nadolazeće generacije siromašnih, bolesnih i nadarenih moći će se školovati samo ako uspiju namaknuti dovoljne iznose novca.
Jasno je, dakle, da besplatno obrazovanje u viziji ministra Jovanovića znači da student umjesto 5.500 kuna školarine plaća 4.900 kuna premije za obvezno zdravstveno osiguranje i sve malverzacije u sustavu s kojima se Vlada nema volju boriti.

S obzirom na navedeno, ovom prilikom pozivamo studente Filozofskog fakulteta, ali i druge zainteresirane, na radni sastanak sa ciljem planiranja daljnjih akcija. Sastanak će se održati u utorak, 8. listopada, u 16 sati. Okupljanje sudionika je ispred zgrade Filozofskog fakulteta Osijek, Lorenza Jägera 9.

Inicijativa studenata Filozofskog fakulteta Osijek
[email protected]


Izdvojeno

Reci što misliš!