Sport / Ostalo

Razgovor: Svjetski prvak u veslanju David Šain

Razgovor: Svjetski prvak u veslanju David Šain

Prije svega čestitamo na prvoj muškoj zlatnoj medalji na Svjetskom prvenstvu u povijesti osječkog veslanja.
Kakav je osjećaj biti prvi i u ući u povijest?

- Osjećaj je čudan, ne možeš vjerovati da si to napravio,a ipak znaš da si to očekivao, vrijedio i zaslužio zlato !
Osjećaj je bio kao da smo pobjedili na nekoj uobičajenoj regati domaćoj u Zagrebu...U biti jedna u nizu pobjeda i odlično odveslanih utrka.

Koliko se tvoj život promijenio od kada si ostvario ovaj fantastičan uspijeh?
- Moj se život nije nimalo promijenio zbog ovog uspjeha jer i dalje izvršavam svoje obaveze kao i do sad. Znam da sam običan normalan čovjek i da treba ponovno još i više spartanski trenirati i živjeti da bi se sve ovo ponovilo!

Nedavno su osječki gimnastičari apelirali da ih se počne više cijeniti (s posebnim naglaskom na medije). Smatraš li i ti da su "mali" sportovi premalo uvažavani? Kako se to može promijeniti prema tvome mišljenju?
- Sportaša se treba cjeniti ovisno o veličini njegovog uspjeha, ja sam ipak donekle zadovoljan sa stanjem u medijima nakon svjetskog prvenstva!
Dakle potreban je pravi rezultat da te ipak prepoznaju (mediji naravno!), dok su sponzori neka druga priča!


Nakon dugo vremena Osijek ima i predstavnika na Olimpijskim igrama. Koji je cilj u Lodonu za dvije godine? Nadate li se medalji ili je još previše vremena preostalo do tada?
- Igre su jako blizu i vremena je vrlo malo, uz neki normalan slijed kakvim sada idemo normalno je očekivati borbu za zlatnu medalju...
Mi ništa ne obećajemo, ali logično je da ako smo napravili ovo očekujemo i vrh u Londonu 2012!


Znamo da treniraš na relaciji Zagreb-Osijek. Koliko ti vremena ostaje za privatni život? Kako provodiš to vrijeme?
- Tokom sezone sam veliku većinu vremena u Zagrebu, a najbolji mi je odmor kada dođem kući na par dana i provedem ga sa svijim bližnjima.

Što je po tebi presudno za uspijeh u sportu? Misliš li da bi sa više materijalih sredstava veslanje imalo značajnije uspjehe ili je presudan talent i upornost.
- Dokazano je nebrojeno puno puta da je talent samo mali dio potreban za uspjeh, a ostatak je samo obilan, intezivam i uporan rad!
Ipak bitna je logistika koja je kod nas na niskom nivou, da je poboljšati još dodatno uvjete mi možemo trajati kao četverac još sljedećih deset godina!!
Ovim putem bih pozvao svakoga da samo napravi jedan poslijepodnevni trening samnom i vidi gdje se kuje svjetsko zlato.


Za kraj Davide želimo ti svu sreću u daljnjoj karijeri i nadamo se da će ti se na Olimpijskim igramai priključiti još pokoji Osječanin te da ćemo i mi napokon imati doček svojih heroja sa medaljama oko vrata.

 



Izdvojeno

Reci što misliš!