Sport / Ostalo

Gospodar prstenova u Osijeku

Gospodar prstenova u Osijeku

Uz brojne domaće zvijezde na Žito grand prix Osijek 2010. očekuje se dolazak i kontroverzne nizozemske zvijezde.

Prošle smo se godine u Osijeku oduševili izvedbom na karikama olimpijskog prvaka Chena Yibinga. Još više nas je Kinez oduševio jednostavnošću i otvorenošću. Međutim, ovogodišnje natjecanje na toj iznimno atraktivnoj spravi u Osijeku moglo bi imati još veću zvijezdu, koja je status na naslovnicama stekla ne samo velikim rezultatima nego i burnim životom. Yuri Van Gelder (pravim imenom Lambertus Van Gelder) velika je zvijezda nizozemskog sporta, rekli bismo, uz bok plivaču Van de Hoogenbandu i silnim “vanovima” u nogometnoj reprezentaciji. Bivši svjetski i europski prvak, s nizom medalja s najvećih natjecanja, izvedbom na karikama zaradio je nadimak Lord of rings. Međutim, Gospodar prstenova ubrzo je postao “kralj kokaina”. Na jednoj zabavi navodno mu se “nešto bijelo” našlo u nosnicama.
- Bio sam nejvjerojatno glup - priznao je Van Gelder nakon što je u srpnju prošle godine pao s kokainom tri dana prije Prvenstva Nizozemske.
Pitanje je bi li sebe nazvao glupanom da ga nisu ulovili na djelu. Prvotno mu je izrečena kazna od dvije godine suspenzije, potom mu je kazna smanjena, pri tome je doživotno izbačen iz nizozemske vojske, koja prema uporabi narkotika ima nultu stopu tolerancije.
Već ove godine vratio se na karike, nastupao je na Svjetskom kupu, u Ghentu je osvojio naravno prvo mjesto i sve je upućivalo da je droga za “letećeg Nizozemca” prošlost. No, i dalje su se zbog njega događale polemike pa se zbog toga u Portugalu i pripremao za Svjetsko prvenstvo (koje je održano u Rotterdamu) potpuno odvojeno od kolega iz reprezentacije. Međutim, očito je momak i dalje “nevjerojatno glup”. Samo nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva odlučio je otkazati nastup na natjecanju kojem je domaćin njegova zemlja. Službeno - osjećao je veliki pritisak. Neslužbeno i neprovjereno - opet je nešto uzeo! Nastup Van Geldera uredno je prijavljen u Osijeku i kod njegovog imena i prezimena još uvijek ne piše - otkazano. Dolazak u Hrvatsku bio bi doista prava priča osječkog Svjetskog kupa. Ako naravno momak nije i dalje samo “nevjerojatno glup”.

Kako je cijelo vrijeme uoči i tijekom Svjetskog prvenstva u Rotterdamu Van Gelder bio glavna priča, svjedoče i naši gimnastičari. “Off the record” i među samim natjecateljima bio je glavna tema.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: K. Lacković (Glas Slavonije)

 

Osim njega Žito grand prix Osijek 2010. obilježiti će i disciplina konj s hvataljkama (finale je na rasporedu 06.11. subota) na kojoj se očekuju čak šestorica od prvih deset plasiranih sa nedavnog svjetskog prvenstva u Rotterdamu. Među njima je i aktualni svjetski prvak, Krisztian Berki.

 

Krisztian Berki – što reći o njemu osim da je aktualni prvak svijeta i najveća zvijezda turnira SK u Osijeku. Unazad nekoliko godina nedodirljiv u Evropi, a od svjetske krune do sada su ga udaljavali samo Xiao Chin i Zhang Hongtao. Ako bude raspoložen kao u Rotterdamu teško mu se netko može približiti u Osijeku.

Filip Ude – jedino po čemu je Filip uspješniji od Berkija je olimpijska srebna medalja na konju koja za sada nedostaje u Berkijevoj prebogatoj riznici medalja. Olimpijski i Europski viceprvak te aktualni finalista sa SP u Rotterdamu 2010. tražiti će svoju priliku da se još više primakne Berkiju od nedavnog SP gdje je Berki bio 1., a Filip 5.

Robert Sel96a850843da9e80eabb81b276a205d87.jpgigman – najtrofejniji osiječki gimnastičar, uz Marija Možnika na preči najveći pehista sa nedavnog SP gdje je kao 9. bio prva rezerva na konju. Bez obzira na iznimno jaku konkurenciju na konju Robert će na krilima publike pokušati korak više u odnosu na prošlu godinu kada je završio kao četvrtoplasirani u finalu.

Donna Donny Truyens – aktualni finalista sa SP u Rotterdamu. Vrlo nezgodan, ako mu sjedne idealna izvedba može se umješati u borbu za medalje.

Sašo Bertoncelj – također finalista sa SP u Rotterdamu i aktualni brončani sa EP u Birminghamu od prije nekolko mjeseci. Treba istaknuti da je Bertoncelj trenutno vodeći u ukupnom poretku SK tik ispred Seligmana koji drži drugu poziciju.

Alberto Busnari – dugogodišnji talijanski reprezentativac i finalista nekoliko EP. Vježba mu je puna originalnih elemenata koje se rijetko izvode na konju.

Od ostalih naših predstavnika ističemo Zagrepčanina Marija Možnika na ručama te našeg Osječanina Tomislava Markovića na parteru. Vrijedi istaknuti kako će Filip Ude nastupiti na četiri discipline (konj s hvataljkama, parter, preča i ruče).

Marijo Možnik – hrvatski adut na preči, 183cm visok i 80kg težak zagrebčanin trenutno je 4. u ukupnom poretku SK. Na netom održanom SP u Rotterdamu izmaklo mu je finale za svega 33 tisućinke zbog čega je završio kao prva rezerva za finale. Uz Pegana i Pozza najveći kandidat za osvajanje jedne od medalja.

6a02f8ed4b0acc56a95f8559828a57ca.jpgTomislav Marković – domaći adut koji je prošle godine na turniru SK pred svojom publikom u prepunoj dvorani Gradski vrt polučio najbolji rezultat hrvatskih gimnastičara osvojivši srebrnu medalju na parteru. Iako ga je ozljeda spriječila da nastupi na na nedavno održanom SP nadamo se da će uspjeti ponoviti prošlogodišnji rezultat.

Vrijedi istaknuti i djevojke, a posebno naše perjanice Tinu Erceg i Tijanu Tkalčec. Njima će se pridružiti i Tanja Delladio (HRV). Ružica Buzov (HRV), te najveću zvijezdu u ženskoj konkurenciji Daniele Matias Hypolito.

Tina Erceg naša je najbolja gimnastičarka i olimpijka iz Pekinga. Finalistica je mnogih SK i ovogodišnja viceprvakinja na gredi na SK u Dohi. Prošlogodišnja brončana na gredi i tlu sa SK u Osijeku. I ove godine imat ćemo prilike vidjeti ju na gredi i tlu te se nadamo dobro odrađenim vježbama i ulasku u finale. Tina ima na gredi i svoj element nazvan po njoj, Erceg.

Tijana Tkalčec je naša najbolja gimnastičarka na preskoku. Tijana je i ove godine pokazala svoju kvalitetu osvojivši zlato na SK u Ostravi i broncu na SK u Dohi. Prva je na svjetskoj rang listi na preskoku. Na SK moći ćemo je gledati na preskoku i tlu.

Daniele Matias Hypolito najveća je zvijezda ženske gimnastike na turniru SK u Osijeku, sestra jednog od najboljih parteraša svijeta Diega Hypolita. Brazilska gimnastičarka koja je tri puta sudjelovala na Olimpijskim igrama i prva brazilska sportašica koja je osvojila medalju na Svjetskom natjecanju (bilo je to 2001. god u Gentu osvojivši srebro na tlu). Ovogodišnja finalistica višeboja na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Rotterdamu. Na SK u Portu ove godine osvaja zlato na preskoku i tlu. U Osijeku će nastupiti na sve četiri sprave.

Na našem portalu SiB.hr možete osvojiti i karte za ovaj vrhunski događaj. Sve informacije saznajte na https://sib.hr/Ostalo-Sport/nagradna-igra-zito-grand-prix-osijek.html


Izdvojeno

Reci što misliš!