Sport / Ostalo

Mladim osječkim veslačima nagrada Dražena Petrovića

Mladim osječkim veslačima nagrada Dražena Petrovića

Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru "Dražen Petrović" u Zagrebu danas su, dvanaestu godinu za redom, uručene nagrade "Dražen Petrović" darovitim mladim sportašima. Među dobitnicima su, u kategoriji najuspješniji sportski par, osječki veslači Anton i Patrik Lončarć.

"Ovo je veliko priznanje za nas, veliki poticaj za dalje za nastavak našeg rada. Osvojiti ovakvu nagradu nije mala stvar. Nosi ime jednog od najvećih sportaša Republike Hrvatske", izjavio je za Radio Osijek Patrik Lončarić.

Nagrada nosi ime Dražen Petrović u spomen na jednog od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.), a  dodijeljene su na 27. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora.

Odbor za dodjelu Nagrade "Dražen Petrović", kojim je predsjedavao veslački olimpijac i dopredsjednik HOO-a Damir Martin, odlučio je da najviše godišnje državno sportsko priznanje za mlade sportaše u 2018. godini dobije taekwondašica Nika Klepac, koja je na juniorskom prvenstvu Europe u Cipru u kategoriji do 59 kg osvojila zlatnu, a na Svjetskom prvenstvu u Tunisu u kategoriji do 63 kg srebrnu medalju, te atletičar Marino Bloudek, koji je na godisnjoj rang listi europske atletike 2017/18 - disciplina 800m dvorana - zauzeo prvo,  a na rang listi Svjetske atletske federacije (IAAF) drugo mjesto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najuspješnija muška momčad kadetska je reprezentacija Hrvatske koja je na Europskom košarkaškom prvenstvu U16 u kolovozu ove godine u Novom Sadu osvojila zlatnu medalju, a nastupila je u sastavu:  Matej Bošnjak, Ivan Perasović, Roko Prkačin, Filip Paponja, Boris Tišma, Lukša Buljević, Hrvoje Majcunić, Ante Perkušić, Dominik Rašić, Tomislav Ivišić, Duje Brala i Mario Krešić.

Veslačka braća Patrik i Anton Lončarić dobitnici su nagrade u kategoriji najuspješniji sportski par, štafeta ili posada jer su na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj osvojili prvo, a na Svjetskom prvenstvu u Češkoj treće mjesto u dvojcu bez kormilara. Očekuje ih još i nastup na Olimpijskim igrama mladih u Argentini u listopadu ove godine.

Na žalost, po prvi put u ovom izboru nije proglašena najuspjesnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija jer Odboru za dodjelu nagrada nije stigla ni jedna nominacija.

Judašica Ana Viktorija Puljiz dobitnica je nagrade u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta. Ana Viktorija je na EP u Sarajevu osvojila srebrno odličje u kategoriji do 44 kg te je trenutno prva na kadetskoj rang listi što joj osigurava nastup na OI mladih u listopadu ove godine u Buenos Airesu.

Najvećom nadom hrvatskog sporta proglašen je tenisač Mili Poljičak  koji je na Europskom prvenstvu U14 osvojio drugo mjesto i trenutno je prvi na rang listi Tenis Europa U14.

U prepunom Draženovu muzeju, u nazočnosti brojnih sportaša i uglednika, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zorno je pojasnio laureatima što znači biti dobitnik ovog priznanja: "Među dobitnicima Draženove nagrade svojedobno su bili i Sandra Perković i Filip Hrgović, čije su karijere otišle u nebo. Vjerujem da i vas to čeka… Žao mi je što ovom prigodom moram apostrofirati i jedan problem, a to je ženski ekipni sport. Ove godine nemamo ekipnih dobitnica nagrade jer nije bilo kandidatura. Na rujanskoj sjednici Vijeća HOO-a odlučili smo poduzeti akciju u vidu poticaja za naš ženski sport."

Sve laureate i goste pozdravila je na kraju Draženova majka Biserka Petrović, otkrivši kako je njezina obitelj dobila iz SAD-a obavijest da je Dražen uvršten među 50 najboljih igrača NBA lige svih vremena.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!