Sport / Ostalo

Olimpijada starih športova spoj tradicije i turizma

Olimpijada starih športova spoj tradicije i turizma

Olimpijada starih športova - jedinstveno natjecanje u disciplinama kao što su čula, banga, tokač, potezanje konopca i mosora, streljaštvo, boćanje, bacanje potkove, skakanje na mješini, utrka u vreći i na štulama i drugim igrama koje su nekada igrane na slavonskim pašnjacima - održano je proteklog vikenda po 46. put u Brođancima.

Tradicionalno, domaćini manifestacije su Općina Bizovac i Osječko-baranjska županija, a središnji dio trodnevnog programa održao se u nedjelju, 26. kolovoza 2018. godine, na Olimpijskom stadionu u Brođancima. Jutarnji program je počeo budnicom brođanačkim sokacima i prijemom natjecatelja kod načelnika Općine Bizovac Srećka Vukovića, slijedio je svečani mimohod ulicama Brođanaca te otvaranje i natjecanja na Olimpijskom stadionu.

Olimpijadu je otvorio zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović. On je poželio dobrodošlicu svim natjecateljima i posjetiteljima, koje je svečano pozdravio i predsjednik Organizacijskog odbora Veljko Gudelj.

- Svim sportašima i organizatorima poručujem da će u Osječko-baranjskoj županiji imati partnera da bi Olimpijadi vratili stari sjaj koji je nekada imala. To ćemo moći napraviti samo zajedno i u sinergiji, a već imamo planove kako to učiniti. Olimpijada će širiti svoj utjecaj jer i kontinentalni turizam konačno dolazi do izražaja, a ova priredba vrlo je važan dio njegovog razvitka. Sjećam se da je nekada središnji Dnevnik završavao s izvještajem s Olimpijade starih športova, a da su sredinom osamdesetih godina u Brođancima imali čak 7.000 prodanih ulaznica. Broj sudionika je i danas doista lijep, a kada se uzme gotovo 1.000 natjecatelja, možemo svi biti zadovoljni, no želimo da broj gledatelja bude puno veći od broja sudionika, a to možemo u sinergiji županije i ovih vrijednih ljudi u Organizacijskom odboru koji su svih ovih godina sačuvali jednu lijepu tradiciju - rekao je zamjenik župana Ivanović.

Ove godine na Olimpijadi su sudjelovali natjecatelji i članovi kulturno-umjetničkih društava iz 33 mjesta i šest hrvatskih županija. Olimpijski plamen, po uzoru na prave Olimpijade, ali i prigodno u olimpijskom kotliću, upalila je hrvatska seniorska prvakinja i rekorderka u skoku s motkom Elija Valentić, članica Atletskog kluba Slavonija Žito. Poseban gost Olimpijade bio je i europski viceprvak na konju s hvataljkama Robert Seligman.

Natjecanja su održana u 22 discipline starih sportova, i to u kategorijama pionira, seniorki i seniora, a posjetitelji su uživali u natjecanjima, zabavnom programu te gastronomskoj ponudi.

SiB.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!