Sport / Ostalo

Legenda svjetske gimnastike stiže u Osijek

Legenda svjetske gimnastike stiže u Osijek

Desetom po redu Svjetskom gimnastičkom kupu u Osijeku čija će se finalna natjecanja održati 26. i 27. svibnja 2018. godine nazočit će brojni uglednici iz svijeta politike, gospodarstva te naravno sporta.

Jedan od dolazaka potvrđen je ovih dana iz Gimnastičkog saveza Slovenije (Gimnastična zveza Slovenije). Poziv u Osijek prihvatio je legendarni Miroslav Cerar. Dugo godina simbol gimnastike na području bivše Jugoslavije, osvajač dvije zlatne medalje na konju s hvataljkama na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. i Mexico Cityu 1968. godine.

Rođen u Ljubljani 1939. godine prvi veliki rezultat ostvario je na Svjetskom prvenstvu 1958. godine kada je na konju s hvataljkama osvojio brončanu medalju. Na svojim prvim Olimpijskim igrama u Rimu zauzeo je osmo mjesto s reprezentacijom Jugoslavije u momčadskoj konkurenciji te peto mjesto na preči.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Godinu dana kasnije na Europskom prvenstvu u Luksemburgu osvojio je četiri zlatne medalje, a dvije godine kasnije na Europskom prvenstvu u Beogradu 1963. godine, čak šest medalja od čega četiri zlata te po jedno srebro i broncu. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine osvojio je zlato i broncu, a zlatom na konju s hvataljkama okitio se i četiri godine kasnije na Olimpijskim igrama u Mexico Cityu. Uz dva olimpijska zlata i broncu još ima četiri zlata i dvije bronce sa Svjetskih prvenstava (1962., 1966., 1970. na konju s hvataljkama i ručama), te 15 medalja na Europskim prvenstvima (od 1961. do 1967. u višeboju, konju s hvataljkama, ručama, karikama, parteru i preskoku. Ako izuzmemo i tada vrlo popularne nogometaše, bio je prva sportska zvijezda na području bivše Jugoslavije, čak osam puta bio je proglašavan najboljim sportašem bivše zemlje i dugo godina prva asocijacija za gimnastiku. Cerar je završio pravo, a nakon završetka sportske karijere, posvetio se odvjetničkoj karijeri. Njegov sin Miroslav Cerar, također istaknuti pravnik, kasnije je postao deseti po redu predsjednik Vlade Slovenije.

Cerarova nazočnost u Gradskom vrtu sigurno će biti velika inspiracija svim vježbačima na konju s hvataljkama, a posebice hrvatskim reprezentativcima Robertu Seligmanu i Filipu Udeu te Cerarovom mladom sunarodnjaku Saši Bertoncelju, koji su sigurno na svojim početcima slušali priče o legendarnom vježbaču, koji je u svojoj karijeri samo dva puta poražen na međunarodnoj sceni na konju s hvataljkama. Cerar je svoj dolazak najavio u subotu za vrijeme finalnog programa kada je na rasporedu i njegova disciplina konj s hvataljkama.

Inače, u loži dvorane Gradskog vrta, istovremeno bi se moglo naći čak 11 olimpijskih medalja od čega sedam najsjajnijeg sjaja. Osim Cerara, dolazak su najavili i Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport, legendarna hrvatska skijašica, četverostruka olimpijska pobjednica Janica Kostelić te legendarni vaterpolist, olimpijski prvak iz Seoula 1988. Dubravko Šimenc, danas voditelj Odjela za strateške i marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice.

Sve najave i novosti u svezi DOBRO World Cupa Osijek možete pratiti na www.osijekgym.com.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!