Sport / Ostalo

Tužna priča hrvatskog sporta: Zbog novca ne mogu na natjecanje

Tužna priča hrvatskog sporta: Zbog novca ne mogu na natjecanje

Unatoč tome što su izborile pravo na odlazak na EP u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore što se od 2.do 4. veljače održava u Sočiju (Rusija) članice Karate kluba Osijek Žito: Vanesa Vitendorf, Tia Ledenčan i Jana Ledenčan neće predstavljati Hrvatsku u Rusiji.

Razlog je vrlo jednostavan – nedostatak sredstava. Naime, Hrvatski karate savez pokriva samo trećinu troškova odlaska na EP dok ostatak od 20.000 kuna treba snositi sam Klub. S obzirom da je klupska blagajnu potpunu ispražnjena još od prosinca prošle godine kada su Jana, Tia i Vanesa nastupile i na Svjetskom prvenstvu na Tenerifima, za Soči jednostavno nema novaca.

Nije ovo prvi put da članovi Kluba ne nastupaju na velikim natjecanjima zbog nedostatka sredstava. Pretprošle je godine Matea Cikoja, iako studentska prvakinja RH i članica reprezentacije, propustila Svjetsko studentsko prvenstvo u Portugalu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Ovo je teško, iscrpljujuće i depresivno. Prvo morate uložiti veliki rad da od djece izgradite dobre sportaše, dobro ih obučiti, morate izraditi niz planova rada, biti redovito s njima na treninzima, pratiti i korigirati, potom se izboriti s nizom zamki, nepravdi i podmetanja da bi uopće izborili ulazak u reprezentaciju, a na kraju vam netko kaže da nema novaca ili da se takva natjecanja ne pokrivaju iz ovog ili onoga proračuna.

Više nisam siguran je li bavljenje sportom korisno ili štetno, ugrađuje li se sport u mlade ljude na pozitivan ili negativan način, hoće li nakon bavljenja sportom biti ispunjeni ugodnim sjećanjima na vježbanje, druženje i putovanja ili će rano odustati i ostati ogorčeni, razočarani i povrijeđeni, već zarana iskusivši sve negativnosti u društvu. Ako budu uspješni u sportu hoće li takve osobe biti šire, tolerantnije, poštenije i korisnije zajednici ili će se pretvoriti u sebične, nemoralne, egoistične pojedince, ponekad čak i prave kriminalce koji će nastojati što više iskoristiti zajednicu. Svjedoci smo da vrhunski sport obiluje kriminalom, nemoralnošću, laganju na sudu, utaji novaca, pedofilijom, prevarama, seksualnim iskorištavanjem i dopingom. Je li to svijet kojemu želimo predati našu djecu? Mislim da nije. Mislim da smo otišli predaleko. Sport je prestao biti djelatnost koja stvara užitak zbog kretanja, druženja, ugode nadmetanja. Umjesto nastojanja da se svi bavimo sportom, potičemo podjelu na „navijače“ i sportaše. Pri tome navijače obilno natačemo alkoholom (!) i pretvaramo u leglo netolerancije i mržnje.

Uzmemo li u obzir da je bavljenje sportom jedini spas u nadolazećoj epidemiji debljine, u kojoj smo vodeći u Europi, problem uništavanja sporta kao normalne, ugodne i korisne ljudske djelatnosti koja jedina može spriječiti prekomjerno debljanje, još je izraženiji.

No, ovo su teme koje se moraju rješavati i na državnoj i lokalnoj razini, i u Ministarstvu sporta i Ministarstvu zdravlja. Nadajmo se da tamo sjede mudri i sposobni ministri koji će naći rješenje.“, prilično ogorčeno govori glavni trener i predsjednik Kluba dr. Dražen Gorjanski

Foto: Jasmina Gorjanski

   


Izdvojeno

Reci što misliš!